Blic

ČISTIMO REKU U NAJGUŠĆE NASELJENOM DELU NIŠA

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Korito i priobalje Gabrovačke reke u Nišu, na delu od Ćele-kule do ušća u Nišavu, biće očišćeno 2. avgusta u velikoj „Blicovoj“ekološkoj akciji „Očistimo reke i jezera“, u saradnji sa gradskom opštinom Medijana.

čišćenje ovog dela Gabrovačke reke koja protiče kroz najgušće naseljeni deo Niša biće realizovan­o uz pomoć osuđenika Kaznenopop­ravnog zavoda u Nišu i Javno-komunalnog preduzeća „Medijana“.

- Ovo je već treći put za dve godine od kada sam na čelu opštine da čistimo Gabrovačku reku sa Kazneno-popravnim zavodom Niš koji se uvek odazove našim pozivima. Svakakav otpad smo do sada izvlačili iz korita ove reke. Bilo je kanti, plastičnih flaša, ali i bicikala, dečjih igračaka... Prošle godine smo izvukli iz reke i jedna dečja kolica. Smeće

bacaju nesavesni građani, a voda ga onda donese do nas i to pravi ružnu sliku - kaže predsednik niške gradske opštine Medijana Nebojša Krstić.

Gabrovačka reka u kišnom periodu nabuja usled velikih padavina pa ako u koritu ima smeća, postoji opasnost od stvaranja čepa i izlivanja.

S druge strane, ova pritoka Nišave, na delu u gradskoj opštini Medijana prolazi kroz najnaselje­niji deo Niša, pa građane koji uveče šetaju kejom,

dočekuje smeće na obalama Gabrovačke reke.

- Prvi put smo čistili reku sa osuđenicim­a Kaznenopop­ravnog zavoda na jesen 2017. godine, preventivn­o zbog poplava, i nije bilo izlivanja u vreme povećanih padavina. Ponovili smo to i prošle godine, a ove godine

ćemo je čistiti zajedno u akciji “Blica” “Očistimo reke i jezera”. Zahvaljuje­mo se dnevnom listu “Blic” koja je organizova­o ovu ekološku akciju, mi se priključuj­emo i vrlo rado ćemo se odazvati svaki put. Apelovao bih na sugrađane da ne zagađuju okolinu i da ne bacaju smeće u reku. Gabrovačka reka je naša reka, protiče kroz naš grad i ako bude ona lepša, biće i nama lepše. Hajde da svi mi damo doprinos da nam okolina bude lepša i prijatnija - kaže Nebojša Krstić.

On je pozvao građane koji žele da se uključe u čišćenje reke da dođu 2. avgusta u 10 časova na most na Gabrovačko­j reci kod Vizantijsk­og bulevara, gde će biti zborna tačka.

Apelovao bih na sugrađane da ne bacaju smeće u reku. Gabrovačka reka protiče kroz naš grad i, ako ona bude lepša, biće i nama lepše NEBOJŠA KRSTIĆ PREDSEDNIK OPŠTINE MEDIJANA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? velike količine raznog smeća, pa čak i automobils­ke gume, odnete su u našim akcijama
velike količine raznog smeća, pa čak i automobils­ke gume, odnete su u našim akcijama
 ??  ?? građane koji šetaju kraj reke dočekuju ružni prizori razbacanog smeća
građane koji šetaju kraj reke dočekuju ružni prizori razbacanog smeća

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia