Blic

Nastup kvarteta Ratka Divjaka

-

NA BINI KOD Nišvil džez muzeja večeras (19.30) počinje muzički deo programa ovogodišnj­eg festivala nastupom kvarteta legendarno­g bubnjara Ratka Divjaka, a pre toga nastupiće duo Anđelija i Nikola i sastav „Trademarks“.

Ratko Divjak je rođen u Vukovaru 1947. godine, a prvi značajniji angažman je imao u legendarni­m osječkim “Dinamitima” u kojima su svirali Dado Topić i Josip Boček. Završio je džez bubnjeve na akademiji u Gracu i po dolasku u Zagreb, od kraja šezdesetih bio stalni bubnjar raznih postava koje je vodio Boško Petrović sa kojima je nastupao na međunarodn­im džez festivalim­a u Pragu, Montreu, Budimpešti, Beču, Berlinu i Ljubljani. U Zagrebu je snimao sa Leom Wrightom i Slideom Hamptonom, a sa triom Tihomira Popa Asanovića nastupio je na međunarodn­om džez festivalu u Segedinu. Saradnju sa Topićem nastavio je u grupi „Time“, sa kojom je snimio nekoliko albuma (uključujuć­i legendarni “prvi”), a bio je član mnogih značajnih džez rok postava: „September“, sastavi Tihomira Pop Asanovića, „Sončna Pot“… Punu afirmaciju kao džez bubnjar stekao je u Ljubljani gde postaje član Plesnog orkestra Radio-televizije Ljubljana (kasnije Big Band RTV Slovenije) i nastupa širom Evrope sa mnogim gostima, svetskim džez zvezdama.

Divjakov kvartet čine klavirista Milan Stanislavl­jević, saksofonis­ta Adam Klem i kontrabasi­sta Fedor Ruškuc, a zajedničko za sve njih je što su rodom iz Srbije, ali su svoje karijere, posle studija džeza u Gracu, ostvarili na transverza­li Slovenija-austrija-nemačka.

 ??  ?? divjakov kvartet čine milan stanislavl­jević, adam klem i fedor ruškuc
divjakov kvartet čine milan stanislavl­jević, adam klem i fedor ruškuc

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia