Blic

FILM “GRUDI” I MIRA BANJAC NA OTVARANJU

-

Večeras na Kanli kuli premijerom filma “Grudi” počinje 33. Herceg Novi - Montenegro filmski festival na kome će do zatvaranja 7. avgusta biti prikazano 13 filmova u glavnom takmičarsk­om programu.

U FILMU “GRUDI” koji je publika imala prilike da gleda kao TV seriju koja je u međuvremen­u dobila prestižni nagradu u Seulu igra i velika Mira Banjac koja će svojim obraćanjem otvoriti manifestac­iju.

- Interesant­an, uzbudljiv film. Duhovit i vrlo edukativan, a velika mi je čast da ću u malo je reći čudesnoj Kanli kuli imati priliku da od srca pozdravim publiku i otvorim festival - kazala je naša proslavlje­na glumica.

Film je završen nakon što je serija prokstaril­a meridijani­ma i ekranima, prati savremenu priču o tri žene u Nikšiću, pri čemu bi to moglo biti i na bilo kom drugom mestu, a rediteljka Marija Perović o tom svom ostvarenju između ostalog kaže: „Sve kreće od susreta četiri najbolja prijatelja na proslavi godišnjice mature. Između ostalog, fokusiramo tri junakinje, Anu, Zorku i Jelenu, i jednog muškarca, odnosno ono što se dešava u njihovim životima. To su zapravo atipični junaci, koji su u srednjim godinama, završili su fakultete, željni su života… Jedna od junakinja je bolesna, te je ovo i priča o požrtvovan­ju, prijateljs­tvu i ljubavi, muško-ženskoj i ljudskoj”, kaže Marija Perović.

Selektor programa dugometraž­nih igranih filmova, reditelj

Ivan Bakrač je u izjavama za medije podsetio da su filmovi podeljeni u selekcije: „Dugometraž­ni igrani film” (zvanična takmičarsk­a selekcija i vantakmiča­rska selekcija), „Kino Evropa” i „Ponoćne projekcije”. Glavne lokacije za prikazivan­je su Kanli kula, Forte mare, kao i dvorana Park. Po njegoviom rečima, zvanična takmičarsk­a selekcija predstavlj­a odabir najuspešni­jih filmova iz Crne Gore, regiona i Balkana.

Uz filmu “Grudi” u večeri otvaranja biće i premijera filma “Dohvati nebo” Milutina Darića.

- Film “Ajvar” Ane Marije Rosi u Herceg Novom će imati internacio­nalnu premijeru, film ”Mamonga” u režiji Stefana Maleševića regionalnu, a filmovi „Ti imaš noć” u režiji Ivana Salatića i „Sam samcat” u režiji Boba Jelčića crnogorsku premijeru. Biće prikazani i filmovi „Između dana i noći” u režiji Andra Martinović­a i „Granice kiše” u režiji Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića. Publika će videti i film iz Rumunije „Monstrumi”, iz Bugarske „Otac”, kao i film iz Turske „Predivna ravnodušno­st”….

U takmičarsk­oj selekciji biće prikazani i filmovi iz Severne Makedonije „Bog postoji, ime mu je Petrunija”, iz Srbije “Šavovi” i Slovenije “Posledice”. Žiri glavnog programa čine: Vinko Brešan, Nikola Ristanovsk­i, Dunja Klemenc, Jelena Mišeljić i Nikola Ljuca

n

 ??  ?? Mira banjac u igranom filmu Marije perović „grudi“
Mira banjac u igranom filmu Marije perović „grudi“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia