Blic

Velika čast za najboljeg srpskog tenisera NOVAK DOBIJA MUZEJ U CENTRU BEOGRADA!

- EKIPA „BLIC SPORTA“

Glavni grad Srbije sledeće godine će dobiti novu veliku atrakciju - muzej posvećen najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću!

Ovo je u izjavi za RTS otkrio Novakov otac Srđan. - Otvaramo muzej sledeće godine u centru Beograda. Ogromno je interesova­nje domaćih i stranih turista, posebno Kineza. On je strahovito popularan u Kini - rekao je Srđan Đoković.

On je precizirao da će se muzej Novaka Đokovića nalaziti u Knez Mihailovoj ulici i još jednom istakao značaj nedavnog Noletovog trijumfa na Vimbldonu. Đoković je došao

do pete titule u Londonu, a 16. na grend slemovima pobedom u epskom meču nad Rodžerom Federerom.

- On je još jednom pokazao da je mentalna gromada, da je satkan od najtvrđih mogućih stena, ne samo fizički, nego i psihički. Svojom neviđenom mentalnom snagom uspeo je da dobije taj užasno težak meč - rekao je Đokovićev otac.

Sledeći cilj je titula na US Openu.

- Bićemo u Njujorku tokom druge nedelje i daćemo mu podršku da osvoji i US Open i da opet bude najbolji sportista na svetu.

A najbolji svetski teniser se u Marbelji priprema za masters u Sinsinatij­u i poslednji grend slem sezone US Open, na kojima brani titule. Zbog odustajanj­a od nastupa na Rodžers kupu, koji startuje u ponedeljak u Montrealu, 12. avgusta imaće 90 bodova manje (12.325) na ATP listi, upravo onoliko koliko je osvojio prošle godine na ovom turniru.

Ipak, izostanak u Kanadi neće uzdrmati njegovu vladavinu na prvom mestu ATP liste s obzirom na to da prvi pratilac Rafael Nadal upravo na Rodžers kupu brani titulu i 1.000 bodova. Ako i ponovi uspeh, Španac će ostati na

7.945, a ako zastane koje kolo ranije, razlika između dva prvorangir­ana tenisera će se uvećati.

Odmah posle Montreala, sledi masters u Sinsinatij­u (12-18. avgust), gde Đoković brani pehar i 1.000 bodova, dok će Nadal sa svakim kolom samo osvajati poene s obzirom na to da prošle godine nije učestvovao na ovom turniru na kojem trećeplasi­rani Federer (7.460), koji i sada propušta Rodžers kup, brani finale (600 bodova).

Iz svega toga nameće se zaključak da će kulminacij­a sezone, bar kada je u pitanju prvo mesto, biti na poslednjem grend slemu godine, na US Openu (26. avgust - 8. septembar), na kojem Novak brani titulu (2.000 bodova), Rafael Nadal priželjkuj­e bar više od prošlogodi­šnjeg polufinala (720 bodova), a Rodžer Federer više od četvrte runde (180 bodova).

Ukoliko Đoković progura ta dva turnira kako priželjkuj­e, imaće pristojnu zalihu pred ATP finale i široko otvorena vrata da u 2020. uđe kao najbolji teniser na planeti, šesti put u karijeri. To je zasad pošlo za rukom samo Pitu Samprasu.

A dan posle finala na Flašing Medouzu, Novak bi mogao da se na četvrtom mesta večne liste po broju nedelja kao top 1 pridruži Džimiju Konorsu, a 14 dana kasnije, trećeplasi­ranom Ivanu Lendlu. Onda nije daleko ni

Pit Sampras.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia