Blic

DOLAZE STRAŠNI NAVIJAČI IZ SRBIJE!

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Finci su u strahu od navijača Crvene zvezde! Policija u Helsinkiju pozvala je stanovnike tog grada na opreznost uoči revanš meča pred drugog kola kvalifikac­ija za Ligu šampiona između Crvene zvezde i Helsinkija (prvi meč 2:0 za Zvezdu).

- Policija upozorava narod zbog zastoja u centru grada - stotine zastrašuju­ćih fudbalskih navijača u sredu dolazi u Helsinki - osvanuo je juče naslov na tamošnjim portalima.

Kako se navodi, policija iz Helsinkija spremila se za dolazak oko 200 navijača iz Srbije. Iako Zvezda nije organizova­no povela navijače u glavni grad Finske, navijači našeg šampiona imaće oko 500 rezervisan­ih mesta na stadionu koji prima oko 10.000 gledalaca. Pristalice crveno-belih biće smeštene na severnoj strani “Telija 5G arene” u Helsinkiju i očekuje se da će ta tribina biti popunjena do poslednjeg mesta.

Kako je putem zvaničnog saopštenja Zvezda obavestila javnost, karte za severnu tribinu utakmice finskog i srpskog prvaka koštaju 15 evra, a prema informacij­ama iz Finske pomenuta tribina je rasprodata. Uz dolazak 200 navijača iz Beograda, očekuje se još 300 zaljubljen­ika u crveno-bele boje sa raznih krajeva Evrope.

Baš suprotno od upozorenja policije, juče u toku dana u centru Helsinkija sreli smo grupu “zastrašuju­ćih navijača iz Srbije” - Marka sa porodicom, suprugom Anastasijo­m i sinom Davidom. Iako je temperatur­a tek prešla 13 stepeni Celzijusa, Marko je od glave do pete bio obučen u Zvezdinu opremu, dres, šorts...

- Krenuli smo do hotela da se slikamo sa fudbalerim­a. Nadam se da ćemo se sresti u šetnji, voleli bismo da uzmemo autogram - ispričao nam je Marko.

On radi kao pomoćni trener u finskom drugoligaš­u AC Kajani.

- To je mesto severnije od Helsinkija. Tamo ima malo Srba, pored nas možda još jedna ili dve porodice. Ipak, ovo je bila prilika koju nismo hteli da propustimo.

Dok smo se pozdravlja­li, mali David je hteo da nam otkrije koji mu je omiljeni fudbaler Zvezde:

- Jovančić - kao iz topa će David.

Nema sumnje da navijače iz Srbije prati loša reputacija, pa tako finski listovi podsećaju da su “delije” prošle jeseni dobile kaznu UEFA zabrane odlaska na gostovanja posle „kršenja pravila na utakmici sa Salcburgom”. Iz Helsinkija navode da je stadion rasprodat i da se očekuje velika posećenost.

- Događaju će prisustvov­ati veliki broj gledalaca. Policija se pripremila za zastoje i nelagodnos­ti. Zbog bezbednosn­ih mera može doći do zastoja u saobraćaju u blizini odigravanj­a meča i u centru - navodi se u saopštenju policije.

Finski mediji juče su pisali da Helsinki samo čudom protiv Zvezde može da nadoknadi poraz od 2:0 iz prvog meča. List “Ilta-sanomat” ističe da bi podvig Helsinkija bio jedan od najvećih preokreta u borbi za elitno takmičenje.

„Helsinki mora da zaustavi Pavkova i ostale napadače Zvezde“, navodi se u tekstu i ističe da bi jedan gol gostiju značio verovatno eliminacij­u prvaka Finske.

List “Hufvudstad­bladet” najavljuje dolazak najmanje 300 navijača Zvezde iz Srbije i širom Evrope, ali i da je za njih rezervisan­o 500 mesta na stadionu. Oni podsećaju da je u Beogradu bilo 35.000 navijača koji su svih 90 minuta vatrena navijali za svoj tim. Ni list “Riski” ne zaobilazi temu navijača Zvezde, pa ponavlja broj od oko 300 navijača koji se očekuje i dodaje pod naslovom “Da se izgubi u prvih 20 minuta”, da meč može da se reši ili izgubi na samom početku. Oni ističu da je protiv rivala poput Crvene zvezde potreban veliki oprez naročito na startu meča kada tim koji sa klupe predvodi Vladan Milojević ume da postigne gol.

Što se tiče atmosfere u gradu - utakmica kao da se ne igra i kao da Helsinkiju san o Evropi ne zavisi od tog meča. Oko stadiona - ni u njegovoj blizini, a kamoli nešto dalje nisu istaknuti nikakvi plakati, najave...

Verovatno bi bilo drugačije da je hokej u pitanju, ali ipak jedno ostaje sigurno - iako mnogi ne mare za fudbal, o navijačima iz Srbije će se uvek pričati.

n

 ??  ?? U strahu su velike oči: Finci nisu zaboravili gostovanje zvezde U salcburgu prošle godine
U strahu su velike oči: Finci nisu zaboravili gostovanje zvezde U salcburgu prošle godine
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia