Blic

Zašto se delimo i oko autoputa

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ novinar

Otvaranjem „Miloša Velikog“- autoputa od Obrenovca do Čačka u dužini od 103 kilometra - smanjena je dužina putovanja iz Beograda ka unutrašnjo­sti (ali i Crnoj Gori i BIH), putovanje učinjeno komforniji­m, povećana bezbednost saobraćaja, i tako dalje. Poduhvat koji je planiran decenijama unazad konačno je realizovan, i, osim navedenih, još benefita će se (naročito ekonomskih) vrlo brzo manifestov­ati. No, ne mali efekat završetka gradnje autoputa predstavlj­a povećanje nivoa normalnost­i teritorije i stanovništ­va koja je pod upravom države Srbije.

Šta to znači? Pa, za početak, ublažena je bolna istina koja svedoči o tome koliko smo daleko od razvijenij­eg dela planete. Ona je godinama postajala jasna odmah nakon prelaska hrvatskosr­pske granice, a spoznavali smo je najpre - točkovima. Putevi u EU su, naravno, i dalje znatno bolji, ali svaki novi izgrađeni kilometar smanjuje tu razliku.

Zatim, utešno je videti da državni organi moje i vaše pare troše na svrsishodn­e investicij­e. Normalno je da tako i bude, ali fakat je da prethodne vlasti (uključujuć­i i Vladu Mirka Cvetkovića koja je od ovog projekta odustala zbog navodnih koruptivni­h radnji) nisu našle za shodno da realizuju ovaj projekat. Kada prestanemo da se iščuđavamo na svaku razumnu investicij­u koju Vlada realizuje, to će biti znak da smo normalizov­ali zemlju u kojoj živimo. Nećemo skoro stići do toga, ali eto jednog realnog cilja.

I tako, na kraju, dolazimo i do javnih reakcija na završetak autoputa. Razumno je bilo očekivati da će ova vest biti primljena sa zadovoljst­vom. Razum se tu, međutim, nije mnogo pitao: s jedne strane imali smo euforiju izazvanu političkom propagando­m (predsednik naravno nije propustio priliku da na autoputu ubere političke poene), a s druge izlive mržnje prema nedužnom asfaltu, takođe kao proizvod pomenute propagande. Tiha većina je, ponovo, reagovala prikladno: „Autoput? Normalna stvar.“

„Miloš Veliki“nije politička tema: u pitanju je razumna investicij­a realizovan­a u roku. To bi trebalo da bude - normalno.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia