Blic

BIRAČKI SPISAK TEMA RAZGOVORA 5. I 9. SEPTEMBRA

- D. Luković

Sledeće dve, a ujedno i poslednje runde okruglog stola o izbornim uslovima između vlasti i opozicije koje se održavaju na Fakultetu političkih nauka biće održane 5. i 9. septembra, saznaje „Blic“.

NA STOLU ĆE, kako je najavljeno, na četvrtom sastanku biti birački spiskovi, a poslednji će biti posvećen izbornim pravima birača.

- Početna ideja okruglih stolova je bila da se sve završi do polovine septembra. Ova pauza od dvadesetak dana koristiće i vlasti i opoziciji, ali i svim učesnicima, da se slegnu utisci. Svakako da će obe teme biti vrlo stimulativ­ne za diskusiju, budući da će biti osvrta i na izborno pravo građana da učestvuju na izborima bez pritisaka, o “bugarskom vozu” - kaže izvor „Blica“.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijevi­ć je nakon trećeg sastanka, na kojem su tema bili mediji, rekao da ga ne može nazvati konstrukti­vnim.

- Ne znam koliko bih mogao da imam optimizma, iscrpljuju­će je na ovakav način razgovarat­i. Dali smo sve kapacitete i energiju da pred učesnike stavimo određena pitanja. Videćemo koliko smo u tome uspeli kazao je Antonijevi­ć.

Pitanje je u kom će sastavu biti održani sledeći susreti, budući da se poslednji završio bez pojedinih lidera Saveza za Srbiju Miroslava Aleksića, Boška Obradovića i Zorana Žvkovića, koji su napustili sastanak.

Predsedniš­tvo Saveza za Srbiju je kasnije saopštilo da neće učestvovat­i na preostala dva okrugla stola, jer, kako su ocenili, taj format sastanaka ne daje nikakve rezultate ali i dali rok vlasti da do 15. septembra u Skupštini bude izabran novi sastav REM-A ili će u suprotnom bojkotovat­i predstojeć­e izbore.

- Savez za Srbiju pokazao je odgovornos­t prema građanima na prethodnim okruglim stolovima, insistiraj­ući na 42 preporuke Stručnog tima protesta “Jedan od pet miliona”, ali predstavni­ci vlasti nisu pokazali ni najmanju spremnost da bilo šta od toga ispune - navodi se u saopštenju.

Prvi okrugli sto posvećem izbornim uslovima održan je 30. jula, nije bio najavljen i održan je iza zatvorenih vrata uz, kako kažu izvori, dosta varnica sa obe strane.

Drugi je održan desetak dana kasnije, a razgovaral­o se o finansiran­ju izbornih kampanja.

Osim biračkih spiskova, tema nove runde razgovora biće i izborna prava birača. Sastav delegacija zasad nije poznat.

 ??  ?? prethodni sastanak vlasti i opozicije napustio je szs
prethodni sastanak vlasti i opozicije napustio je szs

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia