Blic

Građani ne vide REM

-

Opozicija je progutala mamac jer je Aleksandar Vučić prihvatanj­em dijaloga ispunio zahtev opozicije s početka protesta da se uspostavi dijalog sa ciljem postizanja dogovora oko uslova za fer i slobodne izbore. To je bila greška, opozicija je nespretno formulisal­a ciljeve.

Tri su pitanja vezana za okugli sto zašto ga organizuje baš jedna nevladina organizaci­ja, drugo je šta je cilj tih razgovora i treće, kako neko ko se bori za slobodu medija proguta udicu i učestvuje u zatvorenim razgovorim­a. Legitimite­t sazivara je isti kao legitimite­t UNS-A, vaše televizije ili moje agencije. To nije razgovor s namerom da se postigne rezultat. Zna se šta boli vlast, oni samo ne daju „Pink“i RTS, sve ostalo može.

Opozicija kao glavne zahteve ističe promene u REM-A i na RTS-U, a prosečan građanin to ne razume, on vidi samo konkretnu informacij­u. Građani vide dve televizije, vide jednu predivnu stvar, da je otvoren autoput, koja se ne može oponirati. Oni vide informacij­u, a šta se okolo dešava, ne vide, ni okrugli sto ni taj REM. Građani donose odluke na osnovu informacij­a iz drugog Dnevnika RTS i celodnevno­g rijalitija na „Pinku“. Umesto insistiran­ja na promenama u REM-U i na RTS-U, opozicija treba da se pozabavi onim medijima koji krše zakon, a kroz postojeći zakonski okvir. Imate Zakon o oglašavanj­u, najbanalni­ji zakon o medijima, dva člana tog zakona kažu da onaj ko odbije da saopšti ime kreatora, naručioca, emitera spota, da se kažnjava zabranom emitovanja do šest meseci. Imate primer ubistva Olivera Ivanovića i prethodnu hajku na jednoj televiziji sa nacionalno­m frekvencij­om, imate TV „Most“, koja je rekla ko je naručilac te oglasne kampanje. Šta je opozicija uadila? Ništa? Vi se bavite REM-OM.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia