Blic

ŠTRAHE VREĐAO ANU BRNABIĆ

Austrijski novinari obelodanil­i nove detalje afere „Ibica”

- MILICA BAJIĆ

Tačno 100 dana nakon što je Evropom odjeknula afera „Ibica” zbog koje je pala austrijske vlada, isplivali su novi detalji. Novinari „Zidojče cajtunga” otkrili su da je Hajnc Kristijan Štrahe tokom boravka u vili na Ibici govorio i o Ani Brnabić, i to sa negativnim prizvukom.

Novinari Frederik Obermajer i Bastijan Obermajer iz „Zidojče cajtunga“, koji su i objavili u maju snimak razgovora Hajnca Kristijana Štrahea i potpresedn­ika njegove stranke Johanesa Gudenusa sa navodnom ruskom bogatašico­m koja im je nudila mito u vili na Ibici, napisali su knjigu o tom slučaju. „Afera Ibica - Pogled iza skandala” biće objavljena krajem nedelje, a do tada novinari su izneli nekoliko detalja koji

nisu bili poznati javnosti.

Kako su autori knjige naveli u intervjuu za austrijski “Profil”, Štrahe je rekao da je “Hrvatska u celini ‘s*anje’”, kao i da je on u Srbiji “veoma popularan”.

Novinari, koji su imali uvid u 20 sati snimaka koje je zabeležilo nekoliko kamera, rekli su i da su Gudenus i Štrahe srpsku premijerku Anu Brnabić nazvali lezbejkom sa očiglednim negativnim prizvukom. Austrijski novinari koji su otkrili celu aferu nisu izneli dodatne informacij­e zbog čega su Štrahe, njegov zamenik i “ruska milijarder­ka” uopšte i pominjali srpsku premijerku.

O ORBANU

Takođe, bilo je reči i o Viktoru Orbanu. Za mađarskog premijera Gudeus je rekao da je “veoma dobar s njim” i da vodi politiku koja im se sviđa, dok je Štrahe izjavio: “Želimo da izgradimo medijski pejzaž sličan Orbanovom.”

U jednom delu razgovora

Štrahe je govorio o svojim “ruskim prijatelji­ma” i naveo da su “kul momci, imaju bezgraničn­o mnogo uglja, znaju nas i vole nas”.

Novinari “Zidojče cajtunga” otkrili su i kako je tekao deo razgovora Štrahea i navodne ruske bogatašice.

- Odmah je na početku pitao da li je iz Moskve, što ona i potvrđuje. Zatim kaže da voli Rusiju i objašnjava da je bio u Moskvi više puta. - Štrahe nagađa da žena verovatno ima dobre kontakte s Rusijom, verovatno sve do Putina, da ga je upoznala kao nećaka ruskog oligarha

- naveli su.

HRONIKA SKANDALA

Afera „Ibica” počela je 17. maja kada su “Špigel” i “Zidojče cajtung” objavili nekoliko minuta dugu kompilacij­u višesatnih video-snimaka razgovora Hanca Kristijana Štrahea, Jonanesa Gudeusa i navodno nećake ruskog oligarha kako dogovaraju sumnjive poslove.

Objavljiva­nje snimaka pokrenuo je političku lavinu. Usledila je Štraheova ostavka i raspad vlade Sebastijan­a Kurca. Novi izbori zakazani su za 29. septembar.

 ??  ?? Štrahe se sastao s anom brnabić početkom 2018. u beogradu
Štrahe se sastao s anom brnabić početkom 2018. u beogradu
 ??  ?? teške uvrede bivšeg austrijsko­g vicekancel­ara na račun seksualne orijentaci­je srpske Premijerke
teške uvrede bivšeg austrijsko­g vicekancel­ara na račun seksualne orijentaci­je srpske Premijerke

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia