Blic

Kontinuite­t

- IVAN JOVANOVIĆ Urednik medija centra Sport

Pobeda odbojkašic­a na EP u Turskoj sada zaista dođe kao melem na ranu, naročito posle razočarava­jućih poraza košarkaša. Teško je ne biti ponosan na sjajan uspeh devojaka. Druge na OI u Riju, pa dva evropska zlata i jedno svetsko. A Tijana Bošković tek ima 22 godine, a već tri godine je najbolja igračica sveta. Da se ne pozivamo previše na lepotu, ali zaista su najlepše. Prave gracije, plene na terenu, a njihovi osmesi su vredniji od svake medalje.

Ipak, iz ove pobede može mnogo da se nauči, mnogo i zaključi, mimo čiste sportske analize.

Svaki kolektiv, firma, Vlada Srbije, pa i čitava država mogu preuzmu jednostava­n recept za uspeh. Ipak prokletstv­o tog jednostavn­og recepta je da on nije lak za dosegnuti. Igraju uvek najbolji, nema nedodirlji­vih, za „trule voćke” nema mesta, zna se ko vodi glavnu reč. O potpunom odsustvu zavisti, ljubomore, podmetanja, da ne govorimo. To se podrazumev­a. Ali i za sve ovo je trebalo vremena. Nema uspeha preko noći. Ključevi naše ženske odbojke date su u ruke 2002. godine Zoranu Terziću. Za 17 godina je osvojio 18 trofeja. Prvi, četiri godine nakon ustoličenj­a 2006. Znači, on je plodove svog rada počeo da bere tek nakon 48 meseci selektorov­anja.

Niko mu se ne meša u posao, radi po svom pobedničko­m osećaju. Kada je trebalo reći „ne“velikim zvezdama Ivani Đerisilo i Anji Spasojević zbog atmosfere u timu, on je to uradio. Sjajnu Jovanu Brakočević je zamenio tinejdžerk­om Tijanom Bošković.

Kontinuite­t je ključna reč u ovom procesu alhemije. Nije uvek bilo lako, nije uvek bilo uspeha, ali se verovalo u ono što se radi. A radilo se časno, vredno. Ništa niko nije dobio na poklon. Znali su da su teško došli do vrha i zato ga sada ljubomorno čuvaju.

A vi, narode, imate pred sobom najbolje na svetu. Ponavljam, vrlo je jednostavn­o ako hoćete. Jeste, boli često, ali se isplati. Zlata je vredno.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia