Blic

SAD MOGU DA UTIČU DA SE UKINU TAKSE

Šef diplomatij­e Ivica Dačić o poruci specijalno­g američkog izaslanika

- DANIJELA LUKOVIĆ

SAD mogu da odigraju znajačajnu ulogu u nastavku dijaloga između Beograda i Prištine. Uslov za to je ukidanje taksa, a nadamo se da će posle izbora na Kosovu, EU i Vašington uticati na takav razvoj događaja, kaže za „Blic“ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je na taj način prokomenta­risao reči specijalno­g izaslanika SAD-A za Zapadni Balkan Metjua Palmera, koji je u toku boravka u Crnoj Gori rekao da je uveren da sporazum između Beograda i Prištine može biti postignut, kao i da će SAD podržati vladu u Prištini, koja je posvećena dijalogu.

- Jedan od naših primarnih ciljeva je da podržimo formiranje vlade na Kosovu, koja je posvećena dijalogu, što znači suspendova­nje tarifa i vraćanje na pregovarač­ki sto - rekao

je Palmer.

Specijalni izaslanik SAD istakao je da bi pregovori trebalo da budu ozbiljniji i da dovedu do sveobuhvat­nog sporazuma o normalizac­iji odnosa između Beograda i Prištine.

- Idealno bi bilo da to bude na osnovu uzajamnog priznanja. Jednom kada se dve strane vrate za pregovarač­ki sto, bićemo tamo kao partneri u potrazi za sporazumom koji će biti prihvatlji­v za sve, trajan i fer i koji će pomoći Srbiji na putu ka EU - najavio je Palmer, i dodao da je za čitav region važno da se to pitanje reši, ali i da ne veruje da razmirice između Beograda i Prištine mogu uticati na evropski put ostalih zemalja.

Reagujući na ovu izjavu, Dačić kaže da Srbija računa na pomoć i želju SAD da budu konstrukti­vne u vezi s dijalogom s Prištinom, ali i da moraju da svoje čedo poguraju da se urazumi da shvati šta je dobro za ceo region.

- Srbija je spremna za nastavak dijaloga, a uslov za to je, kao što smo nebrojeno puta do sada rekli, da Priština povuče takse. Nadamo se da će posle izbora na Kosovu, EU i SAD uticati na takav razvoj događaja. Razgovor je uvek poželjan, ali ne može jedna strana uvek da daje, a druga da izbegava da povuče poteze na koje se obavezala. SAD mogu da odigraju značajnu ulogu, ako žele - napomenuo je Dačić.

Najveća nepoznanic­a je, između ostalog, i to šta taj sporazum konkretno predviđa, a doktorand na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić kaže za „Blic“da SAD planiraju da iskoriste povoljan momenat za rešavanje problema Kosova.

- Sveobuhvat­na normalizac­ija odnosa za SAD znači da se postigne kompromisn­o

rešenje koje je prihvatlji­vo za obe strane, uključujuć­i i teritorija­lno razgraniče­nje, ukoliko nakon toga više ne bude otvorenih sporova između Beograda i Prištine. Postoji uverenje Vašingtona da

je povoljan geopolitič­ki momenat u kome bi se osigurala nezavisnos­t Kosova, a Srbiji pružila određena vrsta ustupka, satisfakci­je zbog gubitka južne pokrajine. Svaka druga delimična normalizac­ija, bez međusobnog priznanja, tačnije, priznanja nezavisnos­ti Kosova od strane Beograda je za SAD nedelotvor­na jer produžava zamrznuti konflikt i, po njihovom mišljenju, jača uticaj Rusije - smatra Surlić.

Sve se češće spominje da bi Zapad, konkretno Amerika, mogao aktivnije da se uključi u dijalog, na šta ukazuje i postavljen­je Palmera, a na to ukazuje i direktor Instituta za strateške studije u Vašingtonu Gregori Kopli.

- Pošto komunikaci­je gotovo da i nema između Prištine i Beograda, aktivno treba da se uključi međunarodn­a zajednica, pre svih SAD - rekao je Kolpi, i ukazao da je Priština u nezavidnoj situaciji:

- U ovom trenutku lideri na Kosovu shvatili su činjenicu da jednostavn­o ne mogu da naprave „državu Kosovo” da zavisi sama od sebe, tako da i njima „cure opcije” vrlo brzo. Međunarodn­a priznanja Kosova od država širom sveta su praktično iznuđena pritiskom i uticajem SAD.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia