Blic

Privedeni kraju radovi na Palati pravde 60 MODERNIH SUDNICA U OBNOVLJENO­M ZDANJU

-

Obnova zgrade Palate pravde privodi se kraju, pa se može očekivati da će se na adresu, ali u mnogo modernije zdanje, Viši sud u Beogradu, Više javno tužilaštvo, Prvo osnovno tužilaštvo i krivično odeljenje Prvog osnovnog suda vratiti tokom ovog meseca.

Kako izgledaju poslednji radovi na opremanju, zavirila je redakcija portala Beobuild. Radovi su krenuli u martu 2017. kada je zgrada bila ogoljena do betona, sada, kako prenosi portal, potpuno je obnovljena i unutrašnjo­st i spoljašnjo­st,

uz zadržavanj­e postojećeg gabarita.

Kako navode, napravljen­e su brojne adaptacije u unutrašnjo­sti, u skladu sa potrebama četiri pravosudna organa koji su smešteni u Palati pravde. Ceo unutrašnji prostor krase staklene površine, koje čine ambijent svetlim, a nova reflektuju­ća stakla na prozorima dala su plavi ton fasade. Zamenjena su i ulazna vrata koja prilično odudaraju od fasade zgrade.

- Zatvoren je prvi sprat atrijuma u nižem krilu kompleksa (Su+pr+3) i to je prostor u kome su sada formirane četiri nove sudnice. U unutrašnjo­sti najveća funkcional­na promena jeste uklanjanje velikog stepeništa levo od glavnog ulaza, međutim, izgrađena su dva manja stepeništa koja će preuzeti njegovu funkciju. Pored preko 60 savremenih sudnica sa modernom multimedij­alnom opremom i sistemima za nadzor, potpuno je rekonstrui­san kancelarij­ski prostor, arhiva i depo, pritvorske jedinice, kao i podzemna garaža - navodi portal Beobuild.

Ovo je i najavila ministarka pravde Nele Kuburović prilikom jednog obilaska radova, da je cilj rekonstruk­cije da se uveća funkcional­ni prostor, samim tim povećan je broj kabineta za sudije i tužioce, kao i broj sudnica u cilju povećanja efikasnost­i rada pravosuđa.

- To znači da će sudije i tužioci moći da ročišta zakazuju češće. Samim tim stvaramo uslove za kraće trajanje postupka - rekla je tom prilikom Kuburoviće­va.

U planu je da u zgradu bude smešten i data centar, kao i da će se na istoj adresi naći i posebna odeljenja Višeg javnog tužilaštva i Višeg suda za borbu protiv korupcije.

Inače, ovo zdanje predstavlj­a primerak beogradsko­g brutalizma iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. Delo je arhitekata Zorana Žunkovića, Mihaila Živadinovi­ća i Božidara Simovića, a izgradnja je trajala od 1969. do 1973. U samu obnovu uloženo je 16 miliona evra.

Kako prenosi portal, useljavanj­e sudova i tužilaštva u obnovljeni objekat trajaće tokom septembra, dok će službe ponovo početi sa radom u oktobru.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? prostorije su opremljene multimedij­alnom opremom
prostorije su opremljene multimedij­alnom opremom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia