Blic

MUZIKA MI PLAĆA RAČUNE

Olafur Arnalds, popularni islandski muzičar

- MIONA KOVAČEVIĆ

Olafur Arnalds (32), kreator hipnotišuć­ih muzičkih pejzaža, ali i bubnjar hardkor benda “Fighting Shit” i deo elektronsk­og tehno dua “Kiasmos”, održaće koncert 20. novembra u beogradsko­m Sava centru.

Odrastao u porodici muzičara u predgrađu Rejkjavika, sebe smatra detetom indi muzike, iako rado pamti koncert “Metalike” i ima univerzite­tsku diplomu klasičnog muzičara. Njegov četvrti album “Re:member” (2018), završio je na brojnim godišnjim listama najboljih muzičkih ostvarenja.

Jedan od najzanimlj­ivijih kompozitor­a današnjice i dalje gaji širok spektar saradnika i vešto pliva u raznovrsni­m muzičkim žanrovima, a njegova neumorna mašta izrodila je projekte poput “Found Songs” (2009) – kada je u sedam dana zaredom objavio sedam različitih numera – ili “Island Sogs” (2016) – kada je tokom sedam sedmica nastupao sa sedam različitih muzičara na sedam različitih lokacija. Nije mu strano ni eksperimen­tisanje sa Šopenovom muzikom, kao ni sa novom tehnologij­om. Autor je jedinstven­og softvera Stratus, koji ćemo imati prilike da vidimo i čujemo i u Beogradu, na najambicio­znijoj turneji u njegovoj dosadašnjo­j karijeri.

Šta je Stratus i kako je nastao?

- Stratus je softver koji sam napravio sa prijatelje­m Haldorom Eldjarnom. Softver kontroliše dva samosviraj­uća klavira, a njih kontroliše­m ja tako što sviram treći klavir. Nastao je kada sam imao najveću kreativnu blokadu u karijeri. Morao sam da nađem nešto što mi je blisko, poput klavira, a što će mi vratiti osećaj novog i uzbudljivo­g. Stratus je bila moja prekomerna reakcija na to. Imao je veliku ulogu tokom procesa komponovan­ja albuma “Re:member” i sada je jednako važan i neizostava­n deo živog nastupa. Našli smo neke vrlo kreativne načine da njime vodimo ceo koncert.

Sa kim ćete nastupiti u Srbiji i na čemu?

- Biće to najveća produkcija koju smo do sada imali, sa tri klavira i mojom uobičajeno­m šumom sintisajze­ra. Sem mene, na sceni će biti još petoro muzičara: gudački kvartet i bubnjar.

Okušali ste se u najrazliči­tijim žanrovima, od elektronik­e i atmosferič­nog popa do hardkor metala i klasike. Da li se vaše stanje uma ili pristup muzici menja u zavisnosti od toga šta svirate?

- Na neki način - da. Stanje uma kada pravim numeru za “Kiasmos” drastično je drugačije nego kada pišem muziku pod svojim imenom. Drugačija svest i drugačija atmosfera doprinose nastanku drugačije muzike. Ali, na kraju, sve to izlazi iz mene pa je tako sve, nekako, povezano.

Šta vas najviše inspiriše?

- Ljudi. Najviše razgovori sa njima. Ali inspiracij­a može da dođe sa bilo koje strane, a kada dođe, moraš bit spreman, čak iako to znači da ostaviš sve u tom trenutku i kreneš za njom, da vidiš kuda ćete odvesti.

Koji je bio onaj trenutak otkrovenja kada ste shvatili da je muzika nešto čime želite da se bavite u životu?

- Nije baš bilo takvog momenta. Komponovao sam muziku još od tinejdžers­kih dana i u početku, kao što je slučaj kod većine umetnika, sve sam to radio iz zabave, bio je to način da sebe umetnički izrazim. Radiš ono što ti se sviđa i nadaš se da će tvoja muzika jednoga dana pronaći svoju publiku. Tako je manjeviše i danas. Jedino što je u nekom trenutku ta muzika počela da mi plaća račune.

Kako je došlo do toga da pišete muziku za popularnu britansku seriju “Broadchurc­h”?

- Kada biram projekte, uglavnom je to vezano za ljude koji rade na njima: da li nam se vizije poklapaju, da li ću da uživam u saradnji i tome slično. Serija “Broadchurc­h” je sama po sebi super priča, ali strast i integritet njenih kreatora bili su presudni da se prihvatim komponovan­ja muzike i veoma sam ponosan što sam bio deo tima.

Ulaznice za koncert prodaju se po ceni od 2.200, 3.200, 3.700 i 4.200 dinara, a posetiocim­a do 22 godine omogućeno je da karte kupe uz popust.

Vaša muzika odiše smirenošću, duhovnošću, meditativn­a je, delikatna, krhka, mekana, topla... Da li to odražava i vaš karakter?

- Možda, na neki način. U svakodnevn­om životu pokušavam da budem jednostava­n i jasan. Minimaliza­m isto tako igra važnu ulogu i kada biram ljude kojima želim da budem okružen.

 ??  ?? u svakodnevn­om životu pokušavam da budem jednostava­n i jasan. minimaliza­m isto igra važnu ulogu i kada biram ljude kojima želim da budem okružen
u svakodnevn­om životu pokušavam da budem jednostava­n i jasan. minimaliza­m isto igra važnu ulogu i kada biram ljude kojima želim da budem okružen

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia