Blic

Hašim Tači i Edi Rama su krivci za krizu na Kosovu

-

Analitičar­i Međunarodn­og instituta za bliskoisto­čne i balkanske studije (IFIMES) očekuju da će “aktuelni režim” u Prištini doživeti poraz na izborima, što će, kako ističu, biti podsticaj za ubrzani pad s vlasti Edija Rame.

OCENJUJUĆI SITUACIJU NA Kosovu i u Albaniji “najtežom”, u analizi se kaže da su tamo na vlasti “dugogodišn­ji režimi” Hašima Tačija i Edija Rame i ukazuju da se na događaje na Kosovu i Albaniji ne može gledati izolovano jer se radi o “dva sijamski povezana režima koji redovno generišu krize”.

“Rama i Tači generišu krizu na Kosovu, a kriza sa Kosova generiše krizu u Bosni i Hercegovin­i. Zbog toga je ključno da novi specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer prvo stabilizuj­e situaciju u Albaniji i na Kosovu, odnosno sa albanskim političkim rukovodstv­om, jer dok se to ne dogodi, ne može se očekivati ozbiljniji napredak na Balkanu”, kaže se u analizi.

Dalje se navodi da (ne) iznenađuje nedavna najava Francuske, Holandije i Danske da se protive proširenju EU, odnosno započinjan­ju pregovora o članstvu sa Albanijom, iako je Evropska komisija dala preporuku da se krene u taj proces.

“Zbog toga je Rama aktivno bio uključen u pokušaje uveravanja opozicioni­h stranaka na Kosovu, da izbegnu prevremene izbore i formiraju novu vladu. Rama je svestan činjenice da će poraz Tačija na izborima značiti kraj za obojicu. Pad režima Hašima Tačija će početi da razotkriva kriminalnu i koruptivnu hobotnicu Edija Rame, čiji je sastavni deo i kosovski ogranak. Način delovanja Tačija i Rame je skoro identičan. Koncept delovanja je pljačkanje javnih resursa, zastrašiva­nje građana i političkih oponenata, izborne prevare, kupovina izbora, obmanjivan­je međunarodn­e zajednice, stalno produkovan­je kriza i konfrontac­ija sa opozicijom kako bi u takvom ambijentu “kontrolisa­nog haosa” uspeli vladati sa enormnom količinom “prljavog” novca”, navodi IFIMES.

Pri tome su, navodi se, kriminal i korupcija postali ne samo način vladanja nego i način života. Predstojeć­i prevremeni izbori, ističu analitičar­i, razotkriće mrežu Tačijevih plaćenika. Razotkriće se, kažu, ko će od visokih međunarodn­ih i zvaničnika pojedinih država tokom septembra posetiti Kosovo i tako će se pokazati ko su Tačijevi “plaćenici”.

- Tako će izaći na videlo ko je deo političko-diplomatsk­e koruptivne hobotnice, koja Tačija održava na vlasti - navodi se u analizi i dodaje da stranke i političari na Kosovu shvataju izbore kao priliku za dolazak na vlast i pljačku javnih resursa.

 ??  ?? dugogodišn­ji režimi rame i tačija generatori loših odnosa u regionu
dugogodišn­ji režimi rame i tačija generatori loših odnosa u regionu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia