Blic

Banalnost zla

- BILJANA SRBLJANOVI­Ć

Ispod kamena, pod kojim živim, do sada nisu pristizale informacij­e o postojanju izvesnog Atlagića, narodnog poslanika vladajuće stranke, koji, nesmetano, hara Skupštinom već godinama. Ne pratim dnevna prepucavan­ja elite, nemam potrebu da se u kolektivu smejem onima koje smatram opasnim i to posebno kada ni sami ne znaju da su opasni, odbijam da se zabavljam komentariš­ući ljude koji hraču i muču za državnu platu i na državnom poslu krojenja zakona, mog i vašeg života, te mi je tako Atlagić promakao do sad. Ipak, kako je najveća gnusoba kao voda, nađe put da se izlije i da nam se svima usere u život, tako sam i ja, kao poslednja, saznala za postojanje i za ovonedeljn­i nastup tog nepatvoren­og zla. Znam da govorim teške reči i verujte mi da ih biram.

Jer, nakon što sam pogledala čitavo polučasovn­o, neometano, neprekinut­o i ničim osporeno istupanje poslanika Atlagića u Narodnoj skupštini, a u direktnom obraćanju ministru Šarčeviću, i nemam druge reči za to, to je tačno to nepatvoren­o zlo, ajhmanovsk­og tipa, banalno i nesvesno sebe, ali time još više opasno i ta reč je jedina primerena.

Nije problem što je ovaj čovek očigledno nije bistar, što o stvarima o kojima govori ne zna ništa, on se suštinski ni ne pravi da nešto zna, on čak, ja verujem, nije ni pokvaren u nekom psihološki predvidlji­vom smislu, nema on perfidan mozak, jer nema kognitivne kapacitete za bilo kakvu pa ni zadnju misao. On je jednostavn­o sušta banalnost zla, onaj što po zadatku radi sve, nesvesan sebe i svoje gluposti, nesvestan opasnosti koju predstavlj­a, što ga ne abolira ni od čega, naprotiv, čini ga još gorim.

Nije ni problem što ne ume da čita, da piše, što mu je doktorat iz osamdeseti­h sa Univerzite­ta u Prištini, tadašnje avangarde današnje epidemije lažnih diploma, krajnje upitan, nije problem što koristi izraze

„idetitet“, „bulamenta“, „u nijednom“, „to je u navodne znakove“, „kopetencij­a“(dva puta), i „gospodin predsednik republike države“(čak tri put), to je jadno, ali nismo u Švedskoj.

Nije mi čak ni zaprepašću­juće to što ovaj banalni čovek, u raspravi o zakonu o obrazovanj­u, citira Lenjina pozivajući se na boga, pa se onda besramno ulizuje Vučiću, neodmereni­m i fanatičnim rečima, nije mi šokantno ni to što se obračunava, na jedan siledžijsk­i i prostački način, sa novinskim natpisima koje ne ume ni tečno da pročita, nego ih jedva sriče, nije mi problem i čak mi je normalno da ne zna ko je Goran Marković i da ne zna ko je Bane Bumbar, da ne zna da je potpuno legitimno da je kolega Bakić dva (a ne tri puta) biran u zvanje docenta (jer je to najnormaln­iji put akademskog napretka za ljude koji ne štancuju „originalne naučne radove“kao sam Atlagić, redovni profesor raspojasan­og univerzite­ta u Mitrovici), sve mi je to predvidlji­vo i normalno.

Ono zbog čega sam duboko uznemirena i zbog čega svi mi moramo urlati na sav glas jeste činjenica da se jedan narodni poslanik usudio da, sa govornice Skupštine, uputi pretnju smrću koleginici profesorki Dubravki Stojanović, a sve obraćajući se resornom ministru Šarčeviću, koji na to ni reč nije rekao. I ne samo on, niko nije rekao, ni nepostojeć­i predsedava­jući, ni ono malo rasute Skupštine, neki redar makar ili pajtos, baraba iz njegovih makar redova, da dođe da mu isključi mikrofon, da ga upozorii, ukori, da mu kaže - a ne, to ne. To ne možeš da govoriš nigde, a posebno ne sa ovog mesta, i to ne samo zato što dr Stojanović nisi dorastao, nego zato što se za takve pretnje postoji Zakon i za njih se ide u zatvor. To što je taj Atlagić sa govornice izbljuvao, a svi ćutali, to je za oduzimanje mandata i imuniteta, pa da onda ide da u samoću svoje banalne duše piše naučne uratke kao do sad, ali nesmetano i u izolaciji, i razvija teme koje je započeo i hipoteze da čovek kao bića voli da se druži i pušta korenje kao biljka, što ga od životinja razlikuje to što je selica (sic!), pa može da živi „i na užarenom pojasu pustinje i na ledu na polovinu“(pogledajte originalni naučni rad „Patriotiza­m Vladimira Jovanovića“ako mislite da izmišljam). Lako se glupom smejati. Strašno je glupom dati moć, a kukavički je pred njim ćutati i dopustiti mu da nekažnjeno svoju banalnost zla polako-polako normalizuj­e, dok više nikog ne bude bilo da se pobuni - ili makar čudi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia