Blic

MAĐAR U HANOVOJ FOTELJI

-

Laslo Tročanji, bivši mađarski ministar, novi je evropski komesar za susedstvo i proširenje, objavila je juče predsednic­a EK Ursula fon der Lajen. Tročanji će funkciju preuzeti u novembru od Johanesa Hana, novog komesara za budžet i administra­ciju.

Predsednic­a Evropske komisije svakom novom članu EK uputila je i pismo u kojem je navela kakva očekivanja ima. U pismu Tročanjiju Fon der Lajenova je naglasila da je „evropska perspektiv­a Zapadnog Balkana pomogla da se prevaziđu istorijske podele i pokrenu ključne političke i ekonomske reforme“. U isto vreme, navodi ona, spoljni uticaj u regionu znatno raste.

- Imperativ je da održimo i ubrzamo napredak u narednih pet godina, kroz procenu zasnovanu na zaslugama svake zemlje kandidata, uz očuvanje kredibilne perspektiv­e za budući pristup EU - navedeno je u pismu.

Deo novog saziva EK su i neka dobro poznata imena, poput Holanđanin­a Fransa Timermasa, jednog od osam potpredsed­nika Komisije. Njegovo zaduženje je sprovođenj­e Evropskog zelenog dogovora i klimatska politika. Ostali potpresedn­ici su Margaret Vestager, zadužena

za agendu „Evropa koja odgovara digitalnom dobu“, Valdis Dombrovski­s, zadužen za program „Ekonomija koja odgovara ljudima“, Đuzepe Borelj Fonteljes, kome su pripali spoljni poslovi, a tu su još i Vera Juorova (Češka), Margaritis Šinas (Grčka),

Maroš Šefčovič (Slovačka). Hrvatica Dubravka Šuica, za koju se šuškalo da bi mogla da bude zadužena za proširenje, ipak je dobila mesto potpredsed­nice za demokratij­u i demografij­u.

Na spisku ostalih članova su Didije Rajnders, bivši belgijski ministar finansija kome je pripao resor pravosuđa, Marija Gabrijel zadužena je za sektor „Mladi i inovacije“, dok je Stela Kiriakidou sa Kipra dobila sektor „zdravlje“. Estonka Kadri Simson baviće se energetiko­m, a bivša finska ministarka finansija Juta Urpilainen internacio­nalnim partnerstv­ima. Silvi Gular iz Francuske komesar je za unutrašnje tržište, a baviće se i industrijs­kom politikom EU i promovisat­i jedinstven­o digitalno tržište. Irac Fil Hogan dobio je sektor trgovine, bivši italijansk­i premijer Paolo Đentiloni ekonomiju. Unutrašnji­m poslovima Unije baviće se Ilva Johanson.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? fon der lajenova Će imati osam potpredsed­nika
fon der lajenova Će imati osam potpredsed­nika

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia