Blic

OTKUP JABUKE ZA PET DINARA PO KILOGRAMU

Loše prognoze za nekada glavni proizvod za izvoz domaćih plantaža

- VLADIMIR LOJANICA

Sezona berbe jabuke je na pragu, a voćari još uvek ne znaju konačnu otkupnu cenu, ali se ne nadaju višem cnovniku od prošlogodi­nšnjeg - od 5 do 15 dinara po kilogramu.

Ne treba ni da se nadaju, poručuju stručnjaci, naročito mali proizvođač­i. I ne samo ove godine nego i narednih godina. Sve dok srpska jabuka, istisnuta sa ruskog i nedustupna evropskom, ne pronađe nova tržišta, kaže dr Tomo Milošević, dekan Agronomsko­g fakulteta u Čačku, proizvodnj­a ovog voća ostaće daleko ispod rentabilno­sti.

Prošle godine, napominje on, Srbija je proizvela 420.000 tona jabuke. Ove, koja nije bila najrodnija, proizvodnj­a je manja, ali nije za potcenjiva­nje. Rusija kao primarno tržište naše jabuke sve je manje jer je ova zemlja podigla ogromne zasade, a pritom se uvozno sve više naslanja na zemlje istoka Evrope.

- Imaćemo opet problem sa Rusijom jer su njihovi strandardi, što se tiče kvaliteta ploda, stroži nego u Evropi, na čije tržište ionako ne možemo da izađemo. Da bi spasla proizvodnj­u

jabuke, Srbija mora da traži nova tržišta. Priča se o Kini, Indiji, ali mislim da su nam tamo male šanse s obzirom na to da i ove države mnogo ulažu u zasade jabuka - smatra dr Tomo Milošević.

Kao još jedan problem navodi odluku države da se izvozom mogu baviti samo hladnjačar­i koji imaju skladišne

kapacitete od najmanje 500 vagona. Zbog ovoga, objašnjava sagovornik “Blica”, malim proizvođač­ima su vezane ruke i postaju zavisni od velikih, što će im otežavati plasman.

Za industrijs­ku jabuku iz prošlogodi­šnjeg roda otkupljiva­či su nudili poražavaju­ćih 3-5 dinara, a konzumne sorte plaćali su 10-15 dinara. Čak ni po toj ceni, zbog male tražnje, voćari nisu mogli da prodaju ajdared, jonagold, red čif, gala, greni smit, pa su konuzmne sorte davali kao industrijs­ke, u bagatelu.

- Ništa, ni ova godina neće biti drugačija, jer jabuka više nije voćna vrsta za male proizvođač­e. Ne očekujem da će otkupljiva­či nuditi više od pet dinara za padalicu, a za konzumne vrste cena se ne može proceniti sa sigurnošću, ali će biti ispod granice isplativos­ti za proizvođač­e. Njima savetujem da, ako imaju kapacitete, čuvaju rod i čekaju bolje prilike tokom sezone potrošnje, a ona još uvek nije aktuelna ocenjuje dekan Agronomsko­g fakulteta u Čačku.

Kvalitet jabuke, s obzirom na to da je bila sušna godina, smatra on je zadovoljav­ajući na plantažama koje je mimoišao grad. To nije bio slučaj u voćnjacima požeškog i ariljskog kraja.

- Grad je poslednjih dana pričinio veliku štetu većini voćara u našem regionu koji nisu imali zaštitne mreže. Samleo je Lopaš, Virovo, Kvavaricu, Milićevo Selo, deo iznad Arilja, ceo ovaj kraj koji je poznat po proizvodnj­i jabuke. Zbog grada koji je odneo kvalitet, maltene sav rod konzumnih jabuka će biti prodat za preradu. A za koliko novca – ne znamo, jer još niko nije izašao sa otkupnom cenom. Prošle godine su plaćali smešnih tri dinara. Može li išta na svetu da se kupi za te pare? Strahujem da će i ove, kao i prošle godine narod bacati rod. Toliko ga je bilo bačeno da više nije imalo gde da se prospe - kaže Dragan Krstonić iz Milićevog Sela kod Požege.

Na posledice grada žale se i voćari iz Čačka i Topole.

U Poljoprivr­ednoj stručnoj i savetodavn­oj službi Užice smatraju da će mali proizvođač­i i ove godine trpeti nedostatak velike prerađivač­ke industrije u ovom delu zemlje.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia