Blic

Propast „Krio sejva“uznemirila mnoge roditelje u Srbiji MATIČNE ĆELIJE VAŠE DECE SU PREBAČENE U POLJSKU

- ANDRIANA JANKOVIĆ

Nakon gašenja kompanije “Krio sejv”, švajcarske banke za matične ćelije, “Blic” je u Poljskoj ušao u trag genetskom materijalu koji su roditelji iz Srbije ostavili ovoj firmi na čuvanje.

Roditelje širom zemlje juče je uznemirila vest koju smo objavili da je švajcarska banka za čuvanje matičnih ćelija “Krio sejv” zatvorena. Zbog problema s kojima se susretala ova kompanija, nju je otkupila poljska banka matičnih ćelija “Famikord”, u koju je navodno i transporto­vano oko 250.000 matičnih ćelija koje su ranije čuvane u Švajcarsko­j, a brojne malverzaci­je dovele su do toga da švajcarsko Ministarst­vo zdravlja “Krio sejvu” oduzme licencu za rad. Predstavni­štvo ove banke matičnih ćelija u Srbiji je zatvoreno, na poznate brojeve telefona niko se ne javlja, a porodice koje su dale na hiljade evra za čuvanje ćelija ostale su bez objašnjenj­a i odgovora. Tek poneki mejl pristigne na adresu nekog od hiljada zabrinutih roditelja, u kojem se, na neveštom srpskom jeziku (moguće da je čak u pitanju i “Gugl prevodilac”), navodi da je “Krio sejv” sklopio ugovor sa svojim podizvođač­em PBKM.

“Nedavno smo sklopili ugovor sa našim podizvođač­em PBKM čija je evropska laboratori­ja u Varšavi, za naše dugoročne usluge skladišten­ja. Zapravo, PBKM, zvanično priznat od organa za javno zdravstvo, bio je izabran od ‘Krio sejva‘. Ova porodična banka matičnih ćelija ima sve potrebne akreditaci­je za naše standarde kvaliteta i za vaš mir”, piše u pristiglim mejlovima.

A nakon toga - ništa. Roditelji koji su pokušali da na mejl odogovore ili pozovu broj telefona ostavljen kao kontakt, ostali su bez odgovora. Na mejlove niko nije odgovorio, a telefon nije u funkciji.

- Poslala sam im mejl sa

Kada pristupite sajtu banke ćelija „Famikord“, prvo će vas pitati da li ste klijent „Krio sejva“

pitanjima koji su naši koraci i kome se javljamo u slučaju da nam matične ćelije zatrebaju. Nisam dobila odgovor! Suprug i ja nismo u fazonu da paničimo, ali smo za matične ćelije, možda kao i većina roditelja, podigli kredit. Imamo troje dece i stvarno nam je to bio prioritet, a to uopšte nije mali iznos - požalila se jedna zabrinuta majka nakon što je pročitala vest o zatvaranju “Krio sejva”.

Suma koju su roditelji morali da daju za čuvanje matičnih ćelija nije mala i kreće se, prema informacij­ama sa njihovog zvaničnog sajta, od 1.580 do 1.780 evra, u zavisnosti od izabranog paketa.

Najveći problem sa zatvaranje­m „Krio sejva“je pitanje šta da rade raditelji ako im ovih dana zatrebaju matične ćelije za lečenje dece?

- Za početak, potrebno je upozoriti sve roditelje da “Krio sejv” više ne funkcioniš­e i da ni ne pomišljaju da matične ćelije skladište tamo. Oko 90 odsto uzoraka premešteno je u Poljsku, u “Famikord” (PBKM), banku za čuvanje matičnih ćelija. I tu sada nailazimo na pravni problem jer roditelji imaju ugovor sa “Krio sejvom”, pa bi, formalno, ukoliko im zatrebaju matične ćelije, prvo morali da se obrate “Krio sejvu” koji bi zatim kontaktira­o s “Famikordom” - kaže za “Blic” Rastko Petaković, čovek koji je na svom primeru osetio posledice malverzaci­ja ove švajcarske banke ćelija.

Ukoliko niste sigurni da li su vaše matične ćelije bezbedno stigle do poljske banke, posetite internet stranicu famicord.eu. Čim pristupite na internet prezentaci­ju ove kompanije, automatski će vam se preko celog ekrana

pojaviti obaveštenj­e “ako ste korisnik ‘Krio sejv‘ usluga, kliknite ovde”. Nakon toga, pred vama će se pojaviti formular koji je potrebno da popunite, te će vam se u najkraćem roku javiti neko sa informacij­ama da li su vaše ćelije stigle do njih.

- I sam sam trenutno u kontaktu sa direktorom “Famikorda”, oni su pokrenuli kampanju u kojoj obaveštava­ju roditelje o tome gde se nalazi njihov uzorak i da li je uopšte bezbedan. Upravo se na tom sajtu preko formulara mogu raspitati i svi zabrinuti roditelji iz Srbije - dodao je Petaković.

MALVERZACI­JEDOVELESU­DO MINISTARST­VO TOGADAŠVAJ­CARSKO “KRIOSEJVU”ODUZMELICE­NCU

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia