Blic

Odbranimo decu

- IVANA ANĐELKOVIĆ novinarka

Bilo da je u pitanju fizičko ili psihičko, nasilje je nedopustiv­o. Nemili događaj koji je stigao iz škole u Barajevu, gde su dve učenice šamarale vršnjakinj­u dok okupljena grupica đaka to snima, uznemirio je javnost i podstakao sve nas da se zapitamo „Dokle više?“. Dokle ćemo trpeti nasilno ponašanje koje dolazi od pojedinaca, ne samo među decom, nego generalno među svima?

Vaspitanje se donosi iz kuće, a nadograđuj­e u školi. Roditelji su odgovorni za to u šta im deca izrastaju. Deca su mlada, nisu svesna posledica koje ostaju onome ko je maltretira­n, ali nisu svesna ni kakvu štetu nanose svom mentalnom zdravlju. Pre svega, ne smemo to dozvoliti jer jedno loše ponašanje povlači drugo, a problem treba seći u korenu dok se ne rascveta. Ako dozvolimo da se preko ovakvog ponašanja prelazi olako, agresija će naći put do nezrele ličnosti.

Svaki roditelj ima pravo da vaspitava dete po svom nahođenju, ali okolina nije dužna da trpi bahato ponašanje. Zato, roditelji, ako ste razmazili decu, neka se tako ponašaju kod kuće, a ne u školi ili na ulici. Jeste li sigurni da jednog dana ruku neće

Ako ste razmazili decu, neka se tako ponašaju kod kuće, ne u školi. Da li ste sigurni da jednog dana ruku neće podići i na vas?

podići i na vas?

Kada se snimak iz Barajeva pojavio, nisam mogla a da se ne setim malog Alekse Jankovića koji se ubio pošto su ga maltretira­li vršnjaci. Zar treba još jedan Aleksa da nam se desi da bismo se uzeli u pamet i promenili nešto? Naravno da ne, to nećemo i ne smemo dozvoliti. Vršnjačko nasilje, kao ni bilo koje drugo, ne sme se događati.

Ono što ohrabruje jeste da direktor škole nije mogao da prikrije incident, ako je to pokušao, i što su nadležni reagovali. Direktori, učitelji, profesori, preuzimaju brigu i usmeravaju decu kako da se ponašaju, te je odgovornos­t i na njima. Odgovornos­t je generalno na svima nama koji se susrećemo sa mladima. Ono što nije dobro treba to i naglasiti ali i kazniti. Nije teško pokazati dobre modele ponašanja, uključimo se svi i odbranimo svu našu decu, da nam se nijedan Aleksa više ne bi dogodio.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia