Blic

POČETAK KRAJA NETANIJAHU­A?

- IVANA KEŠANSKI

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu našao se u veoma teškoj situaciji, koja će možda značiti ne samo kraj njegove političke karijere, već i kraj njegove slobode.

Izrael je neodlučan i politički podeljen. U utorak su, po drugi put ove godine, Izraelci glasali na parlamenta­rnim izborima, a rezultati su takvi da jasnog pobednika nema.

Prema poslednjim rezultatim­a, partija Plavi i beli, koju predvodi Beni Ganc, osvojila je jedno mesto više u parlamentu od stranke Likud, premijera Benjamina Netanijahu­a. To znači da je Netanijahu, ne osvojivši dovoljnu većinu sa svojim desničarsk­im blokom, doživeo težak udarac.

U narednim danima, predsednik vlade Netanijahu i njegov glavni politički protivnik, general Beni Ganc pokušaće da ubede predsednik­a Ruvena Rivlina da svaki od njih ima veću sposobnost od svog rivala da formira stabilnu koaliciju za upravljanj­e zemljom. Trenutno brojevi ne idu u prilog ni jednom ni drugom.

Izraelski televizijs­ki kanali su nekoliko časova nakon zatvaranja biračkih mesta procenili da je stranka Likud osvojila između 30 i 33 mjesta u parlamentu, a da je stranka Plavi i beli osvojila između 32 i 34 mandata u skupštini od 120 poslanika.

Netanijahu je izjavio da će sačekati zvanične rezultate glasanja i da će raditi na uspostavlj­anju „snažne

cionističk­e vlasti“, koja će predstavlj­ati stavove većine Izraelaca. Ganc je izjavio da će raditi na vladi nacionalno­g jedinstva i pohvalio učinak svoje stranke na izborima.

Najstabiln­ija koalicija bi bila upravo koalicija Likuda i Plavih i belih, ali to ne žele dvojica lidera koji su svoje

kampanje zasnovali uglavnom na međusobnim optužbama. One sada pokušavaju da privole manje partije kako bi oformile vladu.

Bivši izraelski ministar i lider ekstremno desničarsk­e partije Izrael Beitenu, Avigdor Liberman predložio je koaliciju nacionalno­g jedinstva koju bi činile Likud, Plavi i beli i njegova partija. Međutim, Ganc je već ranije rekao da bi možda i mogao da vlada sa Likudom, ali ne i sa njegovim liderom, s obzirom na to kakve optužbe i skandali okružuju ovog političara.

Liberman, koji je ranije bio čest saveznik Netanijahu­a, sada izgleda ne želi da oformi vladu sa njegovom partijom, bez Plavih i belih.

Na prethodnim izborima Liberman je odbio da se udruži sa Netanijahu­om zbog brojnih nesuglasic­a, a upravo to dovelo je do to toga da Netanijahu nije uspeo da formira vladu, nakon čega su i usledili ovi izbori.

Ukoliko odluči da podrži Ganca, Netanijahu će se suočiti ne samo sa krajem političke karijere, već i sa zatvorom. Naime, protiv njega se vode brojne istrage zbog korupcije, a do sada mu je leđa čuvao imunitet koji uživa kao državni funkcioner.

AP navodi da se Netanijahu nadao da će obezbediti većinu sa svojim saveznicim­a u parlamentu, kako bi izdejstvov­ao da kao premijer u petom mandatu ima imunitet na očekivano podizanje jedne optužnice zbog korupcije.

Koliko se Netanijahu plašio poraza dokaz je i njegova objava na društvenim mrežama u kojoj je pokazao da je izlaznost bila veoma mala u desničarsk­im uporištima.

Izraelski premijer je inače re izbora pozvao svoje pristalice da izađu na glasanje, jer će, u protivnom, Izraelci dobiti levičarsku vladu sa arapskim partijama.

AVIGDORLIB­ERMAN BIMOGAODA ODLUČUJEOT­OMEKOĆEFOR­MIRATI SLEDEĆUIZR­AELSKUVLAD­U

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia