Blic

BOLTON DOBIO NASLEDNIKA

-

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je Roberta O‘brajena za novog savetnika za nacionalnu bezbednost nakon što je prošle nedelje s te pozicije smenio Džona Boltona zbog razmimoila­ženja u stavovima.

„Sa zadovoljst­vom najavljuje­m da ću imenovati Roberta C. O’brajena, koji trenutno uspešno služi kao specijalni izaslanik za pitanja talaca u Stejt department­u, kao našeg novog savetnika za nacionalnu bezbednost. Dugo i naporno sam radio sa Robertom. Uradiće sjajan posao!“, napisao je Tramp na Tviteru.

O’brajen, koji je služio i u administra­ciji Baraka Obame i Džordža Buša, postao je četvrti savetnik za nacionalnu bezbednost od početka Trampovog mandata.

Trampov izbor dolazi nedelju dana nakon što je sa te pozicije smenio iskusnog Džona Boltona u pomalo napetim uslovima.

Pre Boltona, na toj poziciji smenjivali su se H. R. Mekmaster, koji je došao kao zamena za prvobitan izbor Majkla Flina.

O‘brajen je u administra­ciji od 2018, a njegovo osnovno zanimanje bilo je pregovaran­je i puštanje Amerikanac­a zarobljeni­h u inostranst­vu. Trampu je to bilo veoma važno i stavio je veliki naglasak na oslobađanj­e Amrikanaca poput Adrjua Brunsona, koji je bio zarobljen u Turskoj, talaca Severne Koreje, te Denija Bruha, koji je zatočen u Jemenu. Upravo se to smatra jednim od uspešnijih elemenata njegove spoljne politike.

Sam O‘brajen tada je naglasio da Tramp ima „neuporediv uspeh“u dovođenju Amerikanac­a kućama, dok je predsednik tada izvestio da ga je upravo novi savetnik za nacionalnu bezbednost nazvao „najvećim pregovarač­em za taoce u istoriji SAD“.

Bilo kako bilo, O‘brajen je pomogao Trampu da postigne te uspehe, iako se suočavao i sa kritikama da lične predsednik­ove interese stavlja ispred sudbine stvarnih talaca, kao onda kada je putovao u Švedsku da bi prisustvov­ao suđenju američkom reperu.

O‘brajan je u prošlosti sarađivao i sa svojim prethodnik­om Džonom Boltonom, kao kada su 2005. obojica službovala u Ujedinjeni­m nacijama u administra­ciji predsednik­a Džordža Buša. Ranije je O‘brajen nazvao Boltona „najpametni­jim momkom u sobi“.

 ??  ?? O‘brajen će morati da se nosi sa neuspesima svog prethodnik­a Džona Boltona, a Tramp navodi da smatra da će uraditi sjajan posao
O‘brajen će morati da se nosi sa neuspesima svog prethodnik­a Džona Boltona, a Tramp navodi da smatra da će uraditi sjajan posao
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia