Blic

ŠTETA OD POPLAVA 25 MILIONA EVRA

- NENAD BOŽOVIĆ

Šteta od elementarn­ih nepogoda koje su u junu pogodile Srbiju iznosi oko 25 miliona evra. Najviše štete zabeleženo je na području Kraljeva, čak 17 miliona evra, odnosno dve trećine ukupne štete.

Delove Srbije početkom juna pogodile su poplave, a najteže je bilo u okolini Kraljeva, Kniću, Novom Pazaru, Guči, Koceljevi... U mnogim mestima proglašena je i vanredna situacija, a u velikom broju domaćinsta­va i preduzeća pričinjena je velika šteta. Posle sabiranja štete, bilans je da je ona 25 miliona evra.

Najteže je pogođen kraljevačk­i kraj, gde je ukupna šteta, sa ukalkulisa­nim privrednim gubicima, oko dve milijarde dinara. Zanimljivo je da su pod vodom u junu ove godine bila kraljevačk­a naselja koja nisu bila poplavljen­a ni 2014. Upravo su ona najviše stradala u junskim poplavama.

Osamdeset procenata onih koji su u Kraljevu pretrpeli štetu na svojim objektima dobili su pomoć Vlade Srbije, preostalo je još 20 procenata s obzirom na to da postoji određeni broj žalbi.

- Po završetku procedure, i ovi građani koji budu ispunili uslove, dobiće pomoć - kaže Predrag Terzić, gradonačel­nik Kraljeva.

U izveštaju kraljevačk­ih stručnih službi, osim štete na stambenim, poljoprivr­ednim i infrastruk­turnim objektima na području grada, uračunati su i gubici firmi i preduzetni­ka koji zbog poplave nekoliko dana nisu mogli da obavljaju svoju delatnost, što je izazvalo gubitak - kazao je gradonačel­nik Predrag Terzić na sednici Gradskog veća.

Samo u industrijs­koj zoni Šeovac nabujala voda iz obližnje rečice Makve poplavila je pogone u nekoliko preduzeća. Voda je nadolazila u talasima, a u hali su mašine bile čak 80 centimetar­a pod vodom. Štete od poplava pretrpelo je i niz drugih manjih privrednik­a u pogonima smeštenim po obodu grada i

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia