Blic

PANIKA U HRVATSKOJ: „SRBIN KUPUJE KRAŠ“

- SUZANA LAKIĆ

„Nemamo komentar“, rekli su za „Blic Biznis“u kompaniji „Kappa Star Group“, čiji je vlasnik Nebojša Šaranović, trenutno jedna od najviralni­jih ličnosti u hrvatskim medijima zbog napisa o preuzimanj­u zagrebačke kompanije „Kraš“.

Hrvatski mediji su preneli da je Šaranović, vlasnik kiparske grupacije „Kappa Star“, kupio veliki broj deonica kompanije „Kraš“te da je kupovina akcija na Zagrebačko­j berzi obavljana sa kastodi računa Rajfajzen banke Austrija. To je potvrdila juče popodne i Zagrebačka berza.

Prema informacij­ama Zagrebačke berze, na kastodi računu je do četvrtka bilo upisano 3,06 odsto, odnosno 45.804 deonica „Kraša“, a u petak ili ponedeljak pređen je prag od pet odsto. Ugledni tamošnji mediji iz sveta biznisa praktično su podigli buru informacij­ama da je „srpski biznismen misteriozn­i kupac deonica ‘Kraša‘“. Zagreb bruji, a tamošnjoj investicio­noj javnosti i juče i prethodnih dana navodna kupovina „Kraša“od strane srpskog privrednik­a, jedna je od top tema, bez obzira na to što se radi o malim procentima kupljenih akcija.

Kako saznajemo, pitanje je da li Šaranović namerava ozbiljno da uđe u vlasničku strukturu „Kraša“ili mu je kupovina akcija tek način za zaradu u trenutku kada postoji ponuda za preuzimanj­e većinskog paketa akcija od strane Mesne industrije „Braća Pivac“.

Ipak, zbog ove kupovine, deonica „Kraša“je prethodnih dana bila najtraženi­ja na Zagrebačko­j berzi. Promet u utorak bio je preko 1,83 miliona evra, a dan pre ovom akcijom trgovalo se još više - u ukupnom iznosu od 5,1 milion evra. Juče je pao i rekord, do tri sata popodne trgovalo se sa 4,3 odsto deonica „Kraša“na berzi, u vrednosti od 6,7 miliona evra. Celu ovu priču hrvatski ulagačima na berzi i mediji nazvali su „šoping ludilom“.

Na činjenicu da je jedna akcija „Kraša“duplirala vrednost, hrvatski mediji su reagovali ocenama da je deonica „podivljala“i da nepoznati kupac plaća dvostruko više od nominalne vrednosti. Deonica „Kraša“inače je bila u fokusu investitor­a i tokom prethodne nedelje kada je Mesna industrija „Braća Pivac“iz Hrvatske najavila ponudu za preuzimanj­e većinskog paketa ove kompanije.

„ Da Nebojša Šaranović želi da preuzme primat u konditorsk­oj industriji, potvrđeno je još 2017. kada je Grupa kupila srpskog konditora ‘Banini‘ iz Kikinde“, pisali su juče hrvatski mediji. Tačnije, tu kompaniju je kupila „Jafa“koja posluje u okviru grupacije „Kappa Star“i to na javnom nadmetanju, po početnoj ceni do 15 miliona evra. „Jafa“je bila jedini učesnik nadmetanja, jer je jedina uplatila depozit od šest miliona evra, 20 odsto od tada procenjene vrednosti od 30 miliona evra.

Zanimljivo je da su 2010. srpski mediji pisali kako je upravo „Kraš“hteo da kupi „Jafu“iz Crvenke, ali je Šaranović to odbio.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia