Blic

ŠARIĆU PROPAO PLAN OPSTRUKCIJ­E SUĐENJA

Sud narko-bosu dodelio advokataa po službenoj dužnosti

- BOJANA BOGOSAV

Predsednik Višeg suda u Beogradu odbio je zahtev osuđenog narko-bosa Darka Šarića kojim je tražio izuzeće predsednik­a sudskog veća u postupku koji se protiv njega vodi zbog pranja 22 miliona evra od šverca kokaina, saznaje „Blic“.

Kako saznajemo, njemu je zahtev odbijen jer je sud utvrdio da se razlozi koje je narko-bos iz Pljevalja naveo ne odnose na postupak koji je u toku, već na prethodni, koji je okončan i kojim je Šarić osuđen na 15 godina zatvora.

Naime, prema informacij­ama koje posedujemo, Šarić se u svom zahtevu za izuzeće bavio pitanjima koja bi trebalo da budu žalba na presudu koju je jednoglasn­o donelo sudsko veće, a ne sudija Siniša Petrović. Samim tim, kako je zaključeno, njegovi navodi u zahtevu nisu u vezi sa postupkom koji traje, te je njegov zahtev za izuzeće odbijen.

Inače, dok se o ovom Šarićevom podnesku odlučivalo, njemu je dodeljen i branilac po službenoj dužnosti, nakon što je, kako je „Blic“ranije pisao, on svim svojim braniocima otkazao punomoćje, i to dan pred zakazane završne reči

skladu s tim, po zakonu više ne postoje razlozi za odlaganje suđenja, te bi nastavak ročišta koje je narko-bos blokirao uskoro moglo da bude nastavljen­o.

Kako je „Blic“pisao, Šarić je 11. septembra, dan pred zakazano iznošenje završnih reči, podneo zahtev za izuzeće sudije, ali je i otkazao punomoćje za zastupanje svim braniocima u postupku koji se vodi protiv njega zbog pranja 22 miliona evra od šverca kokaina.

Šarić je, kako nam je potvrđeno u Višem sudu, otkazao punomoćje za zastupanje svim braniocima u navedenom predmetu, iz razloga što smatra da nema pravično suđenje.

Inače, Šariću nije prvi put da na ovaj način opstruiše proces.

Naime, on je i prošle godine otkazivao pa vraćao punomoćja svojim advokatima kada je, kako je tada rekao, takođe bio revoltiran radom sudskog veća u postupku za šverc kokaina, a isto veće mu sudi i u ovom postupku za pranje para.

U ovom slučaju do sada je održano ukupno 117 pretresa, a kako je „Blicu“rečeno u Višem sudu, sa jučerašnji­m suđenjem koje je odloženo, njih 17 nije obavljeno tokom osam godina suđenja.

Za odlaganje čak 16 zaslužna je odbrana Darka Šarića, pa i on sam. Kako nam je objašnjeno, pored jučerašnje­g suđenja koje je stopirano, odbrana je zaslužna za 14, dok je jedan stopiran zbog podnetog zahteva za izuzeće sudskog veća.

- A samo jedan pretres nije održan zbog sprečenost­i suda usled smrtnog slučaja u porodici tadašnjeg predsednik­a veća - rečeno nam je ranije u sudu.

Pored Šarića, za pranje para u Srbiji ubacivanje­m prljavog novca u legalne tokove optuženo je još 16 osoba. Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali oprali oko 22 miliona evra zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali. Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. Ova sredstva korišćena su za privatizac­iju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski „Putnik“, „Mitrosrem“iz Sremske Mitrovice, „Palić“iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Pored Šarića, optuženi su i Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavlje­vić, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljkov­ić, Bojan Stanojkovi­ć, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Šarić je otkazao punomoćje za zastupanje svim braniocima u navedenom predmetu, pošto smatra da nema pravično suđenje

 ??  ?? darko šarić je do sada uspeo da odloži suđenje Čak 16 puta
darko šarić je do sada uspeo da odloži suđenje Čak 16 puta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia