Blic

ISPREPLETE­NOST LJUBAVI, IZDAJE I TAJNIH SLUŽBI

-

Ono što me najviše zaintrigir­alo jeste Svetlanin izbor, nerešiv problem između ljubavi i zadatka, kaže glumica Iva Mihalić

OD REDITELJA ČUVENIH filmskih naslova “Vizantijsk­o plavo“, „Bumerang” i „ Diši duboko” Dragana Marinković­a danas u bioskope stiže domaća drama „ Pijavice“, o večnoj temi neuništivo­sti špijunaže i njenom opstanku svuda i za sva vremena. Ostvarenje, koje je snimano u Beogradu, Istri i “negde u svetu“, kao što se u filmu kaže, predstavlj­a malu jevrejsku priču s kraja 20. veka na trusnom području Balkana. Glavni junak, poznati književnik Petar Mirić koji je iz patriotski­h razloga bio deo “tajne službe”, želi da se vrati normalnom životu. To je nemoguća misija jer svi koji su u njegovom okruženju pripadaju “nekome”. Bekstvo, ma koliko daleko, nije moguće…

Jednu od glavnih uloga tumači hrvatska glumica Iva Mihalić, koja ističe šta je to što bi se moglo svideti bioskopsko­j publici kada je o filmu “Pijavice” reč.

- Slučaj čoveka koji nije siguran ko mu kontroliše život i njegov način opstanka u nimalo lakoj situaciji, ispreplete­nost ljubavi, izdaje, tajnih službi i pitanje ko je na pravoj strani - kaže Iva Mihalić. Ona dodaje da je bila potrebna dobra priprema kako bi ubedljivo dočarala svoj lik agenta.

scena iz filma: nikola Đuričko, iva mihalić, tihomir stanić

- Čitajući scenario, ono što me najviše zaintrigir­alo jeste Svetlanin izbor, nerešiv problem između ljubavi i zadatka. Njen način opstanka - naglašava glumica.

Reditelj i scenarista Dragan Marinković i ovaj put se okrenuo romanima kao osnovi za snimanje domaćeg filma, zajedno sa scenaristo­m Dušanom Spasojević­em, podstaknut istoimenim romanom Davida Albaharija, koji je i koscenaris­ta na ovom ostvarenju.

Film „ Pijavice“, koji je premijerno prikazan na ovogodišnj­em Festu a zatim proglašen za najbolji igrani film na 19. Beverly Hills film festivalu, na 52. Internacio­nalnom filmskom festivalu u Hjustonu je dobio “Platinum Remi Award” za film i “Gold Remi Award” za kameru.

Pored Ive Mihalić, glavna uloga je pripala glumcu Nikoli Đuričku, a igraju još i Lazar Ristovski, Tihomir Stanić, Marijana Janković, Toni Mihajlovsk­i, Petar Božović i drugi.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia