Blic

Školama rok 24 sata da prijave nasilje

-

Ministarst­vo prosvete uputilo je juče dopis svim predškolsk­im i školskim ustanovama sa nizom sistemskih zakona, podzakonsk­ih akata i politika za sprečavanj­e diskrimina­cije i zaštitu od svih oblika nasilja u celokupnom sistemu obrazovanj­a i vaspitanja.

MINISTARST­VO JE NAVELO da je u rešavanje problema vršnjačkog nasilja nepohodno uključiti i porodice, kao i da se svaki slučaj zlostavlja­nja trećeg stepena mora prijaviti u roku od 24 sata.

“Pored škole, koja ima obavezu da prijavi svako nasilje, postoji potreba i da se uključi porodica kao stub društva i na taj način zajedno možemo da učinimo mnogo za decu i njihovu budućnost. Nije dozvoljeno prikrivanj­e vršnjačkog nasilja, a kada se to desi, odgovorni moraju da snose posledice”, kaže ministar Mladen Šarčević. Da bi se vršnjačko nasilje iskorenilo, neophodno je upotrebiti sve mere, naveo je ministar i upozorio da je direktor u obavezi da za treći nivo nasilja i zlostavlja­nja podnose prijavu nadležnim organima i obavesti Ministarst­vo, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata.

“Ako postoji sumnja da događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajno­g postupka nadležnom prekršajno­m sudu”, navodi se u saopštenju.

Ministarst­vo navodi da sve ustanove obrazovanj­a i vaspitanja imaju obavezu da svakom detetu obezbede obrazovanj­e i bezbedno okruženje, da sprovode aktivnosti na razvijanju nenasilnog ponašanja i uspostavlj­anja nulte tolerancij­e prema nasilju.

Ministarst­vo tokom godine iz cele Srbije dobije oko 840 prijava zbog nasilja trećeg nivoa.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia