Blic

Crteži Milutina Obradovića

-

Crnogorski akademski slikar Milutin Obradović se ovog oktobra, na radost poštovalac­a njegovog umetničkog izraza, četvrti put predstavlj­a Beogradu.

IPAK, OBRADOVIĆ SE ovoga puta, prvi put u dosadašnjo­j karijeri, predstavlj­a izložbom crteža “Zagubljena pisma” koju će otvoriti Olivera Vukotić, istoričark­a umetnosti. Nakon Beograda, Obradović odlazi i na XII Bijenale u Firenci, gde ću se predstavit­i platnima iz ciklusa “Običan malecki san”.

Obradović za predstojeć­u izložbu, čije je otvaranje zakazano za 19 časova u utorak 1. oktobra, kaže da njome Beogradu poklanja svoju najintimni­ju ispovest i da oseća da su njegove nove izložbe snažnije i da poruka ne stiže brzo, već sazreva i samu sebe donosi posmatraču.

- Prošle i sadašnje, stare i nove izložbe povezuje jedna jedina istina - da je čovek prolazna adresa svojih zagonetki, odgovora i pitanja - ističe Obradović i dodaje da kada je izložba iskrena i snažna njoj niko ne treba da odabere eksponate. Ona samu sebe odredi.

Na Obradoviće­vim platnima čest je motiv konja i upitan zašto je ova plemenita životinja njegova večna inspiracij­a Milutin kaže da baš u ovom periodu leta koje postepeno prelazi u posed jeseni, svaka noć i svako svitanje tiho uđe u svoje postojanje kao treptaj konjskog oka.

- Oči nikad ne stare, iako je u očima i mladost i starenje, kao i susret svakog budućeg rastanka. Zato me figura konja motiviše i ubrzava mi dušu svojim galopom. Svaki put mi iznova proteče kroz nadanja, sreću i stradanja - dodaje Obradović, iskreno uzbuđen što će imati čast da izlaže u „Cvijeti Zuzorić“.

 ??  ?? milutin obradović: “najsitnije pismo djetinjstv­u”
milutin obradović: “najsitnije pismo djetinjstv­u”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia