Blic

Državni neprijatel­j

Prosto, teško se prašta kada neko ima stav koji se ne sviđa većini. Kao da je Kalinić stvarno poklonio teritoriju Kosova

- MIODRAG DIMITRIJEV­IĆ novinar

Neprijatel­jski doček! Teško da je to Nikola Kalinić mogao da očekuje da će doživeti u gradu u kome je dosegao košarkaške visine koje su ga preporučil­e Fenerbahče­u. Kada je 2015. napuštao Beograd, sigurno se nadao da ga jednog dana navijači dočekaju kao igrača koji je rešavao mnoge mečeve (crveno-beli i dalje pamte njegov ofanzivni skok i poen u „Morači“kojim su savladali Budućnost).

A eto, ipak, ispade da voda sve nosi. Dunav je ka Crnom moru očigledno odneo uspomene na igrača koji je sa Zvezdom osvojio triplu krunu 2015. i košarkaša koji je bio jedan od onih koji su vratili poljuljani kult reprezenta­ciji. Srebro sa Svetskog prvenstva i Olimpijski­h igara nisu bili dovoljno zalog da bude među “orlovima” u Kini.

Teško se prašta kada neko ima stav koji se ne sviđa većini. Kao da je Kalinić stvarno poklonio teritoriju Kosova. Koliko puta mu se već obilo o glavu što je bio malo smeliji i možda i brzopleto prevalio nešto preko jezika.

Dočekao je da ga pamte ne kao sportistu, kao onog koji je donosio titule i medalje, već kao “izdajnika”.

Publika je u Beogradu pokazala dva različita lica. Polovina Arene je neprilično skandirala, dok je druga pokušala da spreči napad. I da li posle treba da nas čudi što je i on odlučio da umesto priče sa novinarima, podeli samo: Ćao. Pričao je, ali da li zbog toga treba zauvek da ćuti?

Danima se šuškalo da će ga dočekati ovako, ali ništa nije učinjeno. Možda je to mišljenje i manjeg broja ljudi, ali ne treba dozvoliti da upravo oni nadjačaju većinu. Zaboravlja­mo da dela vrede više od reči, a sve ono što je uradio ne može da ostane zamagljeno zbog tri rečenice. I to samo zato što se te tri rečenice ne sviđaju većini. A šta je to Kalina rekao. “Svestan sam da će me mnogi zamrzeti sada, ali vreme je da neko to kaže javno: Hajde da rešimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje“. Je li nešto strašno slagao i izmislio. Možda je trebao da ćuti i tapka loptu, a Arena bi mu sigurno klicala “Kalina Srbine”.

Treba braniti nacionalno jedinstvo, ali ne i ugrožavati drugog. Patriotiza­m se ponekad zamagli, a razlika se ne dozvoljava.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia