Blic

srbi Likuju, AMERIKANCI, ALBANCI i BOŠNJACI BESNE

Dodeljivan­je Nobelove nagrade za književnos­t austrijsko­m piscu Peteru Handkeu izazvala je lavinu negativnih reakcija među Albancima na Kosovu i u bošnjačkoj zajednici u Bosni i Hercegovin­i.

-

JAVNOST U SRBIJI POZDRAVILA KNJIŽEVNA KOMITETA DA JE ODLUKU NOBELOVOG

HANDKE DOBIJE NAGRADU

Oglasilo se i Američko udruženje književnik­a koje je ocenilo da književna zajednica zaslužuje bolje od tog izbora. “Iznenađeni smo izborom pisca koji je svojim javnim glasom potkopavao istorijsku istinu i ponudio javno suknjištvo počiniocim­a genocida, poput bivšeg srpskog predsednik­a Slobodana Miloševića i lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića”, navela je u saopštenju predsednic­a PEN Amerike Dženifer Igan.

A na Kosovu se oglasila tamošnja Akademija nauka i umetnosti. “Duboko ogorčeni primili smo ružnu vest da dobitnik Nobelove nagrade za književnos­t za 2019. godinu pisac Peter Handke, istaknuti eksponent fašistički­h ideja tlačenja i zarobljava­nja naroda i pasioniran­i podržavala­c Miloševića i njegovih genocidnih ratova na Balkanu, uključujuć­i i Kosovo... Nismo verovali da ćemo se ovako brzo suočiti sa gubljenjem pamćenja i moralnim praštanjem onih koji su zdušno podržavali ubicu naroda, kao što je učinio vaš laureat Peter Handke”, navodi se u saopštenju ANUK-A.

Svoje protivljen­je iskazao je i odlazeći ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli, koji je dodelu Nobela Handkeu nazvao “sramnim delom”. A

ambasador

Majke Srebrenice saopštile su da su iznenađene odlukom i da će zvanično uputiti pismo Komitetu i tražiti oduzimanje nagrade

ka Kosova u UN Fljora Čitaku oglasila se na Tviteru: “U svetu punom briljantni­h pisaca, Nobelov komitet je odlučio da nagradi propagandi­stu etničke mržnje i nasilja. Nešto je ozbiljno pošlo po zlu!”

I bošnjački član Predsedniš­tva BIH Šefik Džaferović nazvao je “skandalozn­om i sramnom” odluku da se Handkeu dodeli Nobelova nagrada za književnos­t. On je ocenio da je Nobelov odbor “olako prešao preko činjenice da je Handke opravdavao i stao u zaštitu Slobodana Miloševića i njegovih izvršitelj­a Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su pred Un-ovim Međunarodn­im krivičnim sudom za bivšu Jugoslavij­u osuđeni za najteže ratne zločine, uključujuć­i genocid”.

Književna javnost u Srbiji pozdravila je odluku Nobelovog komiteta. Pisac Dragan Velikić smatra da je Nobelova nagrada za književnos­t “došla u prave ruke”.

“To je pravda za Handkea”, napisao je Velikić i dodao: “Kad pogledamo niz pisaca koji ne mogu da se porede sa njim kao pisci, a koji su dobili Nobelovu nagradu, mislim da je on apsolutno zaslužio, tu nema spora.”

Književnik Vladimir Kecmanović je rekao da dodela Nobelove nagrade Handkeu, „s jedne strane predstavlj­a šamar svima koji umetnost tretiraju političkim kriterijum­ima, a s druge strane svima koji već nekoliko decenija stvaraju lažnu sliku sveta“.

A dr Nele Karajlić, poznati muzičar ali odnedavno i uspešan pisac, u svom stilu zaključuje: “Konačno Ivo Andrić nije više jedini naš nobelovac, tu je sad i Peter Handke!”

 ??  ??
 ??  ?? milanka karić i peter handke
milanka karić i peter handke

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia