Blic

MITROGOL ĆE PRESTIĆI I BOBEKA

Utakmica protiv Paragvaja (1:0), poslužila je Srbiji kao provera pred nastavak kvalifikac­ija za Evropsko prvenstvo, ali i kao dokaz fenomenaln­e forme Aleksandra Mitrovića.

- ALEKSANDAR KNEŽEVIĆ

Srpski golgeter je postigao 29. gol u reprezenta­tivnoj karijeri. Ovaj poslednji je doneo Srbiji pobedu protiv južnoameri­čke ekipe, a Mitroviću šesto mesto na večnoj listi strelaca Srbije.

Ispred napadača trenutno stoje legende srpskog fubala, a na mestu koje će svakako ciljati Mitrović, nalazi se Stjepan Bobek sa 39 golova.

Aleksandar Mitrović je karijeru u nacionalno­m dresu započeo leta 2013. godine, u Briselu protiv Belgije. Nije dugo čekao na prvenac, postigao ga je 6. septembra iste godine na stadionu “Rajko Mitić”, protiv selekcije Hrvatske.

Na sledeći gol je čekao do 2015, ali kvalitet njegovih igara brzo je rastao dok nije došao do zavidnog nivoa. Kada je reč o utakmicama reprezenta­cije, ubedljivo najuspešni­je godine za Mitrovića jesu 2018. i 2019. Napadač Fulama je prošle godine na 13 utakmica postigao 12 golova, a trend je nastavio tekućoj godini (6 utakmica, 6 golova). Posebno se ističe serija od 10. septembra 2018. pa do danas, Mitrović je u tom periodu na 11 utakmica postigao 12 golova za nacionalni tim. Serija je počela utakmicom u Ligi nacija, Srbija je na stadionu Partizana odigrala sa Rumunijom 2:2, a Aleksandar je postigao oba gola za našu reprezenta­ciju. Ukoliko to samo po sebi nije podatak koji dokazuje koliko Mitrović zapravo znači Srbiji, dodaćemo još jedan. Reprezenta­cija Srbije je u pomenutom periodu postigla 21 gol, što znači da je više od pola delo snažnog centarfora.

Nakon pobede protiv Paragvaja, Mitrović je saznao da se nalazi na devet golova od legendarno­g Stjepana Bobeka, ali nije tome dao veliki značaj.

- Dobro, nek smo mi živi i zdravi, golovi će doći, bitno je da ekipa ređa dobre rezultate - rekao je golgeter.

Pored uspešnih igara u reprezenta­ciji, Mitrović dominira i u engleskom Čempionšip­u. Jeste u pitanju druga po rangu liga, ali velika je stvar biti najbolji strelac prvenstva sa osam golova posle 11 utakmica. Bio je i osporavan Mitrović, posebno od strane svojih sunarodnik­a. Srbi su češće nego što bi trebalo pričali o eventualno­j smeni u startnoj postavi reprezenta­cije, ali ko god da je bio selektor, imao je potpuno poverenje u Mitrovića. On je na to uvek odgovorio na pravi način. Čak i kada nije bilo golova, samim prisustvom na terenu donosio je mnogo toga, suvišno bi bilo nabrajati. Mitrović ima tek 25 godina i još uvek nije ni blizu najzreliji­m godinama za fudbalsku karijeru. Do trenutne statistike stigao je posle 53 meča, a tek predstoji veliki broj utakmica, naravno i golova. Stjepan Bobek je za reprezenta­ciju igrao 63 puta i njegov golgetersk­i učinak jeste odličan, ali deluje da će Mitrović ubrzo stići i prestići legendarno­g Bobeka.

Prvu priliku da dodatno popravi statistiku Aleksandar će imati u Litvaniji, u utakmici koja je će se igrati u ponedeljak (20.45). Do kraja kvalifikac­ija, Srbiju očekuju još dve utakmice - protiv Luksemburg­a i Ukrajine.

Mitrović ima tek 25 godina i bar sedam, osam godina igranja u reprezenta­ciji, nebo mu je granica

 ??  ?? legendarni bobek je golova postigao posle samo
meča u reprezenta­ciji uzalud ga vuku i Čupaju, ne može mu niko ništa
legendarni bobek je golova postigao posle samo meča u reprezenta­ciji uzalud ga vuku i Čupaju, ne može mu niko ništa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia