Blic

VIŠE OD STO VOLONTERA ČISTILO IBAR U KRALJEVU

Više od sto volontera učestvoval­o je u Kraljevu u velikoj ekološkoj akciji “Blica” „Očistimo reke Srbije“, čiji je partner kompanija “Vip mobile”. Volonteri su očistili deo Ibra od Ibarskog mosta do kvantaške pijace, odneli stotine džakova sa smećem, i ta

- NENAD BOŽOVIĆ

Naša akcija „Očistimo reke“juče je održana na obali Ibra u Kraljevu, pored gradskog šetališta. Koliko je ovaj deo reke bio ugrožen govore i velike količine smeća prikupljen­e u akciji. A to smeće ne samo da je ružilo ovaj deo grada, već je i pretilo da ozbiljno ugrozi život u reci. Posle naše akcije, ovaj deo Ibra ostao je potpuno čist.

Veliki broj volontera koji se pojavio na lokaciji pokazao je da smo spremni da menjamo ekološku svest i da želimo da budemo primer na koji treba da se ugledaju ljudi, kako više ne bi uništavali svoje prirodno okruženje.

Očuvanje Ibra je oduvek bilo kompleksno, jer ova planinska reka u vreme velikih vodostaja zna da donese puno smeća, koje završi u samom centru Kraljeva, kod mosta. Međutim, pored toga, veliki broj prodavaca na kvantaškoj pijaci vrlo često baca otpad iza ograde, na obalu Ibra.

Zato je i odlučeno da se u našoj akciji očisti gradsko šetalište. Više od sto volontera, među kojima su prednjačil­i zaposleni u “Vipu” i učenici Poljoprivr­edne škole iz Kraljeva, zajedno sa radnicima “Čistoće” iz Kraljeva očistili su levu obalu Ibra u dužini od oko 500 metara. Prizor koji su zatekli ispod samog mosta nije bio nimalo prijatan. Dugogodišn­je deponije nije bilo lako očistiti, ali smo uspeli.

- Ni sam nisam verovao kako je ispod mosta dok nisam sišao. Verujte mi da nisam imao pojma čega sve ovde ima. Ovo je užasno – rekao je nam Miroslav iz Kraljeva koji se priključio čišćenju kada je video u najavu u novinama.

Veliku pomoć dali su nastavnici i učenici čak tri odeljenja Poljoprivr­edne škole.

- Bitno je da proradi svest kod građana da čuvamo okolinu. Srbija je zapuštena i treba posvetiti veliku pažnju čišćenju. Na poslednjem sajmu za zaštitu životne sredine predstavil­i smo jedan takav projekat. Drago mi je što sada vidim ovako veliku akciju – kaže učenik Ognjen Ašanin.

Poslanik Branislav Jovanović iz Kraljeva se uključio u „Blicovu“akciju čišćenja. Kaže da je ideja postojala i ranije, ali da ipak do sada nije uspeo da je sprovede.

- Zahvaljuje­m “Blicu” na ovakvom potezu. Važno je da pošaljemo poruku sugrađanim­a da je potrebno da se menjamo i da prestanemo da zagađujemo okolinu. Nismo

mi tako bogati rekama kao što mislimo. Treba da čuvamo naše vode – kaže Jovanović.

Gradonačel­nik Kraljeva Predrag Terzić takođe se uključio u našu akciju i pohvalio je.

- Veoma dobar potez „Blica“. Radi se o akciji koju je podržala i Vlada Srbije.

Pokušaćemo da ovim primerom nastavimo da čuvamo Kraljevo kako bi bilo još lepše – rekao je Terzić.

Ivica Bogojević, direktor „Čistoće“, rekao je da su se uključili čim su čuli da „Blic“pokreće ekološku akciju.

- Veoma je dobro kad se neko seti da pokrene čišćenja.

Mi najbolje znamo šta sve građani bacaju, ali nismo u stanju da sve očistimo. Ovo je priča koja treba da prikaže da je društvu ipak stalo da uživa u prirodi, a ne smeću – objasnio je Bogojević.

Ana Boroš Todić iz kompanije „Vip mobile“poručila je da će zaposleni u kompaniji pomoći da se očiste reke širom cele Srbije.

- Briga o životnoj sredini je veoma bitan faktor naše kompanije. Zadovoljst­vo nam je što smo u Kraljevu očistili obalu Ibra. Veliki broj naših volontera se odazvao akciji i nastavljam­o. Idemo dalje – rekla je Boroš Tadić.

 ??  ?? u Čišćenje se uključio i gradonačel­nik kraljeva predrag terzić, koji je pohvalio našu akciju Volonteri, među kojima su prednjačil­i zaposleni u “Vipu” i učenici Poljoprivr­edne škole iz Kraljeva, zajedno sa radnicima “Čistoće” očistili su levu obalu Ibra u dužini od oko 500 metara
u Čišćenje se uključio i gradonačel­nik kraljeva predrag terzić, koji je pohvalio našu akciju Volonteri, među kojima su prednjačil­i zaposleni u “Vipu” i učenici Poljoprivr­edne škole iz Kraljeva, zajedno sa radnicima “Čistoće” očistili su levu obalu Ibra u dužini od oko 500 metara
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia