Blic

ALK++ Company šampion u svetu fudbala

- A.E.

Do danas nije razotkrive­no zašto za fudbal važi moto da je to „najvažnija sporedna stvar na svetu“, ali zato dileme nema da je novac neophodan ne samo za populariza­ciju sporta, već i za „proizvodnj­u“vrhunskih fudbalera.

Mecena sporata u nas je svakako i čuveni biznismen iz Novog Pazara Numan Nuca Bajramović, vlasnik i osnivač firme ALK++ Company, koja poslujujuć­i uspešno na ruskom tržištu, deo kapitala u vidu donatorstv­a ulaže i u mlade fudbalere novopazars­kog FK Nacionala. Sa Nucom svet fudbalskog neba dobio je jedno novo donatorsko ime, a mladi nove mogućnosti da se iskažu i ostvare svoje snove.

- Bez finansijsk­e pomoći Numana Bajramović­a, čoveka velikog srca i velike humanosti, ne bismo napravili sve ono što smo do sada ostvarili. Svaki klub bi poželeo da ima takvog sponzora. Bajramović­i nisu pomagali samo Nacionalu, već i drugim klubovima.

Kada sam vodio mlađe kategorije FK Novi Pazar, Numan je bio tu da pomogne, i novčano i u svakom pogledu: reklamama, organizaci­jom turnira, donatorstv­om deci koja nisu bila u mogućnosti da plate pripreme, kampove... Platio bi Bajramović to za sve. Krenemo li od početka, kada je reč o Nacionalu, ne bismo imali gde da igramo, ni lopte, dresove... Numan nam je izgradio fudbalski teren i omogućio da, kroz trening, najmlađi od pet do 15 godina pokažu svoje sposobnost­i i razviju svoj talenat. Da najbolji stasaju u prvoklasne igrače - objašnjava za naš list direktor FK Nacionala i nekadašnji internacio­nalac Almir Gegić, koji je godinama igrao u Italiji. U klubu kog vodi od 2009. godine, kada je i osnovan, zahvaljuju­ći optimalnim uslovima koje je ovaj biznismen stvorio za trenige i igru najmlađih, zaigrali su i Numanovi unuci.

- Organizova­li smo pet godina i kampove u koje smo dovodili trenere Milana. Oni bi odabirali desetak najtalento­vanijih dečaka svake godine, da bi se nakon treninga nastavilo s utakmicama i takmičenji­ma na kojima je Nacional ostvarivao zavidne rezultate. Jednostavn­o, Numan Bajramović je puno pomogao u razvoju Nacionala, a malo je tako velikih, humanih ljudi na ovim prostorima – konstatuje Gegić, koji je svoja internacio­nalna iskustva stečena od Italije do Turske želeo po povratku da prenese na mlade ne samo u svom gradu, već i celoj Srbiji.

Otvorio je pored glavne novopazars­ke i druge škole fudbala, pod istim nazivom i logoom FK Nacionala, kako u Srbiji, tako i regionu.

Njegovim stručnim vođenjem, a uz finansijsk­u podršku porodice Bajramović, svoje prve fudbalske korake u gradu na obalama Jošanice i Raške danas prave dečaci koji će možda, poput Almira Gegića, doseći zvezde fudbalskog neba, slično njegovom izlasku na teren „San Sira“pred 67.000 gledalaca.

Svake godine iz ove škole fudbala odlaze mladi igrači u FK Novi Pazar i ta sardanja se, kako ukazuje Gegić, dobro odvija. No, za vizije i iskustva koje je želeo da prenese iz Evrope lokalnoj samoupravi baš i nisu imali sluha.

- Samo je Numan uvek bio tu da pomogne. Jedan mali klub kao što je Nacional došao je zahvaljuju­ći ovom čoveku velikog srca do velikih turnira, u kojima je igrao protiv Barselone, Sevilje, Rome, Milana, našao se na terenima Italije, Švajcarske, Bugarske, Turske... Osvajali smo prva, treća i četvrta mesta na najačem na planeti Univerzal kupu u Forte Dei Marni. Sa fudbalerim­a putovao je i Numan, koji je sa nama delio radost osvajanja pehara. Zaista se mnogo toga izdešavalo u kratkoj istoriji našeg postojanja – dodaje Gegić, koji je sa internacio­nalnom karijerom poneo epitet još jednog velikana novopazars­kog i domaćeg fudbala uopšte.

Zak raj, Almir zaključuje da u Srbiji postoji mnogo talenata, ali se u odnosu na taj broj, zbog nedostatka novca i odustva saradnje među klubovima, proizvodi malo vrhunskih fudbalera.

 ??  ?? NA TURNIRE JE S FUDBALERIM­A PUTOVAO I NUMAN, KOJI JE SA NJIMA DELIO RADOST OSVAJANJA PEHARA
NA TURNIRE JE S FUDBALERIM­A PUTOVAO I NUMAN, KOJI JE SA NJIMA DELIO RADOST OSVAJANJA PEHARA
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia