Blic

LAŽNIM PROFILIMA KRADU NOVAC ZA DESPOTOVO LEČENJE

- V. Lojanica

Despot Lazić, dvanaestog­odišnji dečak leptir, bori se za život. Njegovi roditelji su uz njega i ne gube nadu da će mališan biti bolje. Na svu njihovu muku, Aleksandar i Sofija Lazić iz Bajine Bašte, međutim, moraju da se bore i sa neljudima koji koriste njihov bol i žele da zarade na bolesti njihovog deteta.

DOK SE LEKARI Instituta za majku i dete bore za Despotov život, i dok roditeljim­a dečaka treba svaki dinar za lečenje deteta i boravak u Beogradu, na društvenim mrežama su se pojavili lažni profili pod imenom njegove majke Sofije. Putem njih prevaranti, bezdušne šićardžije, kojima ništa nije sveto, pa ni život deteta, traže pomoć predstavlj­ajući se kao Sofija Lazić. Poruke koje oni ostavljaju su vrlo perfidne i teško ih je prepoznati kao lažne.

- Ja kao Despotova mama sam se oglasila povodom pravljenja lažnih profila kako bi zarađivali na bolesti mog deteta koje se bori za život u bolnici. Molim vas da pogledate moj profil, sutra ću se oglasiti u lajvu i objasniti

vam celu situaciju. Hvala svima unapred - piše na lažnom profilu.

Da bi uverio ljude dobre volje da je njegov profil “pravi”, jedan od prevaranat­a je sa Fejsbuk profila Despotove majke Sofije skinuo dečakovu sliku i postavio je kao svoju profilnu. Sve se ovo dešava u poslednjih nekoliko dana, od kada izveštavam­o o zdravstven­om stanju dečaka, čije nevolje su ponovo navele mnoge da mu pomognu putem „Blic fondacije“, koja četiri godine pomaže njegovo lečenje. Neki, koje je pogodila Despotova sudbina, naseli su na prevaru sa lažnih profila.

- Izvinite na smetnji, zapratila sam dva profila za pomoć vašem Despotu, da li su oni lažni, koji je pravi profil? Izvinite na smetnji još jednom - napisala je jedna žena u poruci, ubeđena da se obraća Sofiji Lazić.

Bezočnost nema kraja, pa je odmah stigao i odgovor sa lažnog profila.

- Zdravo, ovde Despotova mama, zbog našeg zakašnjenj­a

sa pravljenje­m profila neko je već napravio lažni profil kako bi zarađivao na mom detetu. Ali to će biti sređeno sutra, ako ne, onda ću pokrenuti tužbu protiv njih - odgovara prevarant, dodavši na kraju “hvala ti, dušo, puno srce i zdravlja ti želim“.

Despotova mama Sofija Lazić kaže za „Blic“da ona ima samo jedan Fejsbuk profil i upozorava sve da ne nasedaju na provokacij­e. Ko želi da bude siguran da novac nije otišao u pogrešne ruke, insistira ona, neka to učini putem „Blic fondacije“.

- U ovim teškim danima, dok danju gledamo bolesno dete kako se muči, a noću strahujemo da će telefonski poziv iz bolnice ugasiti naše

nade, pojavili su se ljudi, ne znam kako bih ih nazvala, koji se predstavlj­aju mojim imenom i zarađuju na našoj nevolji. Gde će im duša - komentar je Sofije Lazić, koja je i juče dobila još jednu uplatu od “Blic fondacije”.

Ona kaže da su se pojavili i pozivi na pomoć pojedinaca i organizaci­ja koji organizuju humanitarn­e akcije, a prikupljen­i novac ostavljaju sebi. Zato Lazići apeluju da niko ništa ne preduzima bez dogovora sa njima i “Blic fondacijom”.

Despotu Laziću stanje se pogoršalo pre mesec dana zbog čega je prebačen u Beograd. Trenutno je priključen na aparate koji ga održavaju u životu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia