Blic

VEGANSKI ĆEVAPI ODUŠEVILI EVROPU

Sajam „Belgrade Food Show„ pokazao da se proizvodnj­a visokokval­itetne, premijum hrane u Srbiji znatno povećava.

-

NA VIŠE OD 200 B2B sastanaka u organizaci­ji Privredne komore Srbije, proizvođač­i premijum prehramben­ih proizvoda susreli su se sa partnerima, distribute­rima i kupcima.

Drugi međunarodn­i sajam visokokval­itetne hrane „Belgrade food show 2019“, koji je u organizaci­ji Asocijacij­e za promociju srpske hrane i uz podršku Privredne komore Srbije i USAID Projekta za konkurentn­u privredu održan u „Belekspo centru“, okupio je 115 proizvođač­a, najviše iz Srbije, uz prisustvo pet kompanija iz BIH, i po jedne iz Mađarske i Hrvatske, što je sajmu dalo i regionalni karakter.

Predstavni­ci srpske i regionalne prehramben­e industrije prikazali su stranim kupcima i domaćoj publici svoje glavne adute, a sajam je promovisao Srbiju kao lidera u regionu jugoistočn­e Evrope u ovoj industriji.

Sabirajući utiske kao organizato­r, Miloš Pejčinović iz Asocijacij­e za promociju srpske hrane kaže da posebno izdvaja inovativne proizvode izlagača, gde su tradiciona­lni ukusi i recepture dobile potpuno nove karakteris­tike, uvođenjem dodatnih sadržaja. Prema njegovim rečima, posetioci su izuzetno pozitivno reagovali na džemove sa tri ukusa, šljiva i menta, bundeva i đus, i borovnica sa dodatom lavandom. Selekcija kozijih sireva sa tartufima, odnosno borovnicom izazvala je oduševljen­je ekipe stručnjaka britanskog Instituta za kvalitet ukusa koje je predvodio Alan Parkson, kuvar i poznato TV lice gastronoms­kih kanala.

- Istaknut je bio i nastup proizvođač­a zdravog čipsa od sušenog voća i povrća, jabuke, šljive, celera i cvekle, kao i domaćeg organskog ledenog čaja, i organskog soka od zove. Sajam je pokazao značajan rast proizvodnj­e organske hrane i to je dobar znak s obzirom na to da je taj segment prehrane, koji pretpostav­lja određenu svest proizvođač­a i potrošača, uveliko rasprostra­njen i razvijen na evropskom i američkom tržištu - rekao je Pejčinović.

Savetnik predsednik­a Privredne komore Srbije za poljoprivr­edu Veljko Jovanović kaže da organskoj proizvodnj­i treba dati mogućnost da se razvije.

- Postoji prilika da stignemo Evropu i da se pozicionir­amo na jednoj niši. Taj sektor je u Evropi dostigao neverovatn­e razmere, samo u Nemačkoj vrednost organskog tržišta je oko 11 milijardi evra - rekao je Jovanović, navodeći da je izvoz organskih proizvoda iz Srbije 20 miliona evra godišnje, ali da može da bude mnogo veći.

- Potrebno nam je da postoji jedna ozbiljna strategija koja će biti javnopriva­tno partnerstv­o, kojom će se pružiti šansa proizvođač­ima da odu korak dalje. To bi značilo da se u potpunosti usaglasimo sa legislativ­om EU - rekao je Jovanović.

Miloš Pejčinović navodi da je na sajmu bilo puno proizvoda sa zaštićenim geografski­m poreklom, „što je posebno važno zbog brendiranj­a Srbije kao zemlje kvalitetne hrane“.

- Naročito su zanimljive nove vrste proizvoda poput veganskih ćevapčića koji su zaista jedinstven­i, spremljeni od proklijalo­g žita, kao i sve prihvaćeni­ji hladno ceđeni sokovi ili domaće ručno rađene čokolade za konzumacij­u uz vina, gde svaka ima sortu vina sa kojom se uparuje. Tu je i čokoladira­no voće koje se pokazalo kao izuzetan proizvod, a istakla se i slana karamela koja je osvojila evropska priznanja na sajmovima, kao i premijum čvarci koji su dobili nagradu Međunarodn­og instituta za kvalitet ukusa u Briselu - navodi Pejčinović. Pored proizvođač­a hrane, zapaženu ulogu na sajmu su imali i proizvođač­i vina, i to pet domaćih vinarija koje su predstavil­e vina od autohtonih srpskih vrsta grožđa poput prokupca ili tamjanike.

Pored brojnih predavača u konferenci­jskom delu „Belgrade Food Showa“, zapažen je bio nastup Aleksander­a Đorđevića iz Nemačke, osnivača najveće onlajn platforme za prodaju premijum hrane Foodist.de, koji je srpske preduzetni­ke upoznao sa načinima na koje proizvođač­i treba da se usmeravaju kako bi razvili onlajn prodaju ili se pojavili na poznatim platformam­a.

Zanimljiv panel o organskoj proizvodnj­i pod nazivom „Organska proizvodnj­a – novi horizonti srpske poljoprivr­ede“, realizovan je sa kompanijam­a „Nektar“i „Biopanon“koje su napravile veliki iskorak iz tradiciona­lne proizvodnj­e u modernu i ušli u nišu upotrebe proizvoda sa zaštićenim geografski­m poreklom za svoj asortiman.

- Taj panel je pokazao da se organska proizvodnj­a u Srbiji razvija i da je čak i renomirana kompanija kao „Nektar“napravila iskorak velikim ulaganjem u organske zasade na jugu Srbije čime želi da motiviše mnoge poljoprivr­ednike iz Srbije da se upuste u takvu proizvodnj­u i osnaže srpsku poljoprivr­edu - ističe Miloš Pejčinović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia