Blic

Dajmo šansu deci

- BRANKO JANAČKOVIĆ novinar

Zahvaljuju­ći „Blic fondaciji“više od 500 dece iz siromašnih porodica širom Srbije u proteklih šest godina dobilo je šansu za novo, srećnije detinjstvo. Samo u ovoj godini, nabolje su promenjeni životi dvadesetak mališana, jedna kuća je renovirana, jedna je kupljena, a jedna potpuno nova sagrađena. Poslednji su novi dom dobila deca iz porodice Petrović iz Žitkovca kod Aleksinca. Iz trošne udžerice od blata, u kojoj su živeli bez tekuće vode, frižidera, kupatila, toaleta, u teškoj oskudici, pod trulim krovom koji samo što se ne sruši, Marija (15), Miljana (13), Marko (8), Miloš (6) i Ksenija (2) prešli su u potpuno novu kuću od 90 kvadrata.

Kada sam ih prvi put video, bili su potpuno beznadežni i nisu želeli da pričaju o svom teškom životu koji su već bili skoro prihvatili kao sudbinu koju ništa ne može da promeni. Tiho su plakali govoreći o strahu da sklope oči i utonu u san jer krov može da se sruši i zatrpa ih, o buđenju praznog stomaka i odlasku u krevet sa šoljom toplog mleka u mislima, o životu bez frižidera, zimskim noćima koje provode umotani u ćebad od glave do pete, kupanju vodom iz flaša zagrejanim na suncu… Najstarija ćerka Marija, odlična učenica sa svim peticama, bila je potpuno očajna jer je na manje od mesec dana od male mature bila jedina devojčica bez maturske haljine, a zbog nedostatka novca nije mogla ni na matursku ekskurziju, ni na proslavu mature.

I onda, posle reportaže o potresnim uslovima u kojima odrastaju, jedna po jedna stvar počela je da se menja nabolje - od maturske haljine, pa do nove kuće u koju su se deca sada uselila, uz reči da je sve kao u bajci i da nisu verovali da nešto može da se promeni. Petrovići su dobili uslove za srećnije odrastanje i puni su želje da ostvaruju nove uspehe. Marija se školuje u Nišu, gde je nastavila da ređa sve petice u Školi mode i lepote. Jedva čeka vikend da dođe u novu kuću, gde sad već kuje planove o studijama medicine… Zahvaljuju­ći humanim ljudima i donatorima, pokazali smo da i te kako stvari mogu da se menjaju nabolje, da smo zajedno jači i da imamo snage da pomažemo jedni drugima. I da jedan SMS na humanitarn­i broj „Blic fondacije“2552 nekome zaista može da promeni i poboljša život.

Jedan SMS na humanitarn­i broj „Blic fondacije“2552 nekome zaista može da promeni i poboljša život

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia