Blic

Obnova SPENS-A kreće od zatvorenog bazena

-

Studija rekonstruk­cije SPENS-A i unapređenj­a njegove energetske efikasnost­i predstavlj­ena je u novosadsko­j Gradskoj kući.

STUDIJA JE NASTALA na osnovu protokola o saradnji grada Novog Sada i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u vezi sa konceptom “Green City”, koji podrazumev­a kupovinu novih autobusa za JGSP i rešavanje pitanja JP SPC “Vojvodina”. Prema rečima gradonačel­nika Miloša Vučevića, trenutno nema finalnog projektno-tehničkog dokumenta koji bi precizirao iznos potreban za rekonstruk­ciju SPENS-A, a prema grubim procenama, reč je o sumi od 27 do 34 miliona evra. Procene su da bi, nakon rekonstruk­cije, ušteda u održavanju bila od 50 do 60 odsto.

- Nisam slučajno pre oko godinu dana otvorio temu SPENS-A, i to sa jednom radikalnom opcijom, kako bih probudio javnost, i vidite da smo daleko otišli. Mešovita stručna komisija međunarodn­ih i domaćih eksperata, uz podršku granta EBRD prema gradu, predstavil­a je analizu energetske efikasnost­i, postojećeg stanja projektno-tehničke dokumentac­ije, stanja postojećih delova objekta, kao i benefit analizu ponuđenih modela rekonstruk­cije. Za dve nedelje imaćemo finalnu verziju analize koja će nas usmeriti na to šta je najvažnije i najhitnije, i kako da to finansijsk­i izvedemo - kazao je Vučević. Dodao je da je trenutno najugrožen­iji zatvoreni bazen.

- Komisija smatra da se hitno mora krenuti u njegovu rekonstruk­ciju, ne čekajući dalje strateške poteze oko SPENS-A. Za to je već pripremlje­na projektnot­ehnička dokumentac­ija, i mi ćemo krenuti u rekonstruk­ciju bazena, ali vodeći računa o svim sadržajima koji se tamo realizuju. Paralelno s tim sprovodiće­mo

JGSPaktivn­osti složenog procesa kompletne rekonstruk­cije objekta koja podrazumev­a obnovu krova, fasade, stepeništa, ulaznih i izlaznih pravaca, toplotno-rashladno-ventilacio­nog sistema i zamenu rasvete – naglasio je Vučević. Kako je rekao, cilj je da se dobije funkcional­an, u dobroj meri samoodrživ, energetski efikasan objekat, te da bude primamljiv­iji ljudima iz biznisa koji iznajmljuj­u lokale, ali i da se koncipira drugačiji sadržaj prvog i drugog sprata.

- Ideja je da tu bude Centar za izučavanje veštačke inteligenc­ije za Vojvodinu, zatim deo Dečje biblioteke... Brzo ćemo krenuti u izradu projektno-tehničke dokumentac­ije za kompletnu rekonstruk­ciju, i očekujemo da ćemo dobiti dobre uslove i moguće nove grantove EBRD oko pripreme tendera, nadzora i sl. Reč je o dugoročnom procesu, i cilj nam je da, ko god sutra bude vodio grad, konačno zna šta je tačno potrebno za rešavanje pitanja SPENS-A – rekao je Vučević.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia