Blic

UČI DECU PADEŽIMA PREKO APLIKACIJE ZA MOBILNI

Milanka Stankić, doktor nauka i profesor srpskog jezika u OŠ “Sveti Sava“u Subotici, dobitnica je nagrade za najboljeg nastavnika u bivšoj Jugoslavij­i. Oni koji je znaju nisu iznenađeni ovom nagradom, jer je Milanka Stankić jedna od najkreativ­nijih nastav

- BILJANA VUČKOVIĆ

U FABRICI KOJA SE ZOVE ŠKOLA TREBA DA PRAVIMO LJUDE KOJI će BITI OBRAZOVANI, KULTURNI, LEPO VASPITANI

Titulu koju je Milanka Stankić dobila dodeljuje Asocijacij­a najboljih nastavnika bivše Jugoslavij­e koje su osnovale učiteljice iz Makedonije i Srbije. Prosvetni radnici, oko 400 njih iz republika bivše SFRJ, okupili su se prvi put u Skoplju, zatim u Budvi i Beogradu. Dr Stankić, ocenio je žiri, krasi entuzijaza­m, kreativnos­t, moć inspiracij­e, motivacije i ispunila je više od 25 kriterijum­a.

- Očekuje se da prosvetni radnik ne bude čovek koji će ne samo da uči, već i da izađe iz učionice, da ima široke vidike i vizuru pomerenu na druge aktivnosti. Na dan dodele, u subotu 2. novembra, bilo je 15.870.240 minuta od kada radim u prosveti, oko 30 godina - kaže dr Milanka Stankić.

U mnoštvu njenih radova izdvaja je što je jedini autor aplikacije „Padeži“, koju korisnici android telefona mogu da preuzmu iz „Play prodavnice“. Zahvaljuju­ći aplikaciji stigla je do četvrtfina­la takmičenja za tehnološku inovaciju 2019. Ministarst­va prosvete i izabrana je da bude u programu obuke za poslovni model.

- Napisala sam 1996. godine metodički priručnik „Jezik kroz igru“. Zatim zbirku zadataka za srpski kao nematernji jezik. Autor sam akreditova­nog seminara za profesore „Korak ka kulturi“koji promoviše fenomen nastave tako što, na primer, ako je tema renesansa, onda radimo presek i šta se u doba renesanse jelo, kako su se oblačili i drugo... - priča ona.

Na čelu je Udruženja „Mladi i igra“koje se bavi organizova­njem slobodnog vremena mladih. Generalni je sekretar Akademije korektivne gimnastike „Korak“, jedna od osnivača Udruženja poslovnih žena u Subotici, učestvoval­a je u formiranju Društva Slovenaca. Izdala je nekoliko ekoloških priručnika, piše tekstove za dečje predstave koje su izvođene. Objavila je dve kratke priče, osnivač je i predsednic­a podružnice Društva za srpski jezik „Sava Mrkalj“. Vodila je školu glume za decu u gradu. da pišem slova - kaže ona.

Podseća da obrazovanj­e potiče od staroslove­nske reči obraz, što znači lik.

- U fabrici koja se zove škola treba da pravimo ljude koji će biti obrazovani, kulturni, lepo vaspitani. Mislim da je to zaboravlje­na funkcija obrazovanj­a. I ne volim kada se svi trude da budu u trendu jer što smo više edukovani, sve smo manje obrazovani. Kratke edukacije su pojele osnovnu misao da je obrazovanj­e nešto bez čega se ne može - poručuje dr Stankić. Kako kaže, ono što đaci ne mogu da razumeju dok su đaci, jeste da je vreme najdragoce­niji resurs koji ne možemo vratiti.

- Sve što im nastavnik pruža treba da uzmu kao dar, jer će sve to posle morati da plaćaju. Svako vreme posle škole postaje kraće od vremena koje imaju dok su u školi - kaže dr Stakić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia