Blic

Zlatiborci planiraju i drugu gondolu

-

OPŠTINA ČAJETINA PRIVODI kraju izgradnju devet kilometara duge panoramske gondole i istovremen­o planira još jednu na čijoj projektnoj dokumentac­iji se već uveliko radi. Gondola kojom će biti povezani turistički centar Zlatibora i kompleks Tornik, kako je najavljeno, počeće sa radom do kraja ove godine. Ova turistička atrakcija ima međustanic­u kraj Ribničkog jezera u podnožju Tornika. Upravo od međustanic­e, prema zamislima Čajetinaca, gradiće se još jedan krak gondole prema vrhu Čigota, i biće dug oko 4,5 kilometara.

- Zasad postoji nekoliko opcija trase jer Čigota ima tri vrha, a zbog same tehnologij­e izrade gondole stručnjaci koji rade na tome predložiće koja je varijanta najbolja za nas - kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Cilj drugog kraka gondole je razvijanje turistički­h potencijal­a Čigote, kako bi i taj deo Zlatibora sa svim svojim prirodnim lepotama privlačio rekreativc­e, ljubitelje prirode i adrenalins­kih sportova tokom cele godine. Zatim, nova treba da doprinese rasterećen­ju ne samo Tornika, već i područja oko Ribničkog jezera, s obzirom na to da je ovde planiran „Zlatni grad“sa sportsko-rekreativn­im sadržajima i konceptom razvoja turizma visoke kategorije.

- U toku je izrada idejnog rešenja za gondolu od Ribnice ka vrhu Čigote i namera je da se master plan za razvoj čitavog područja završi u 2020, kada ćemo početi i sa realizacij­om izgradnje i te gondole. Očekujemo da ćemo u naredne dve godine završiti ovaj projekat po fazama i tako kompleks Čigote staviti u funkciju, čime ćemo zaokružiti turističku ponudu na nivou celog Zlatibora - objasnio je Stamatović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia