Blic

IMA LI MESTA ZA LJUBAV IZMEĐU ŠEFA I RADNIKA?

- T. KOVAČEVIĆ / M. ANDREJIĆ

Vest da je „Mekdonalds“otpustio izvršnog direktora zbog intimne veze sa radnicom podelila je javnost na one koji više nego pozdravlja­ju ljubav na poslu, do onih sa stavom da romansi ni po koju cenu ne treba da bude mesto u kompanijam­a.

Pitali smo srpske direktore i vlasnike kako gledaju na romanse između šefova i radnika, a odgovori koje smo dobili išli su od prilično blagonaklo­nog gledanja, do oštrih stavova, naročito kada su u pitanju veze između visoko pozicionir­anih i običnih radnika.

- Uvek smo za iskrenu ljubav koja ne radi na štetu firme, ali ne i za bilo kakve rekreativn­o-emotivne odnose na poslu, tako da ih nazovem, a koji mogu biti negativni kako po kompaniju, tako i po jednog učesnika u romansi. U „Moni“ne postoje striktno definisana pravila što se tiče emotivnih odnosa na poslu, ali svi menadžeri i direktori dobro znaju da kao

kompanija nemamo sluha za odnose sa mogućim lošim posledicam­a, kao i da je u takvim situacijam­a otkaz vrlo realan. U tom smislu smo najrigoroz­niji u slučaju emotivnih veza između nadređenih i podređenih gde onaj ko ima veću funkciju koristi nemoć drugog. Kao menadžer sam se naslušao i bio svedok različitih priča, od toga da je iskrena ljubav imala srećan kraj do različitih vrsta seksističk­og nasilja, gde je ugrožena strana indirektno čak tražila i zaštitu vlasnika kompanije - objasnio je Tomislav Momirović, jedan od vlasnika

kompanije „Mona“.

Radoslav Veselinovi­ć iz „Galeb grupa“ima blagonaklo­n stav.

- Podržavamo veze na poslu - kod nas čak postoji više situacija da supružnici rade zajedno, čak i po 30 godina - imamo jedan par koji se na poslu i upoznao, danas imaju dva sina i obojica rade u „Galeb grupi“. To, međutim, ne ostavlja prostor za bilo koji vid protekcije, jer oni moraju da rade na različitim pozicijama, u različitim sektorima. Takođe, ne ulazimo u to da li je neko u vezi ili nije, ali ne bismo dozvolili da jedno drugom budu nadređeni i da onaj sa većom pozicijom poveća platu drugom ili da mu protežira u bilo kom drugom smislu - kaže Veselinovi­ć.

Nebojša Atanackovi­ć, suvlasnik AD „Nafta“, smatra da nisu potrebna posebna pravila za emotivne odnose u kompaniji.

- Emotivne veze nisu nešto negativno, u neku ruku su i ljudska prava, tako da svakako ne bih dao otkaz direktoru koji bi bio u emotivnoj vezi sa zaposlenom. Ako bi, međutim, došlo do zloupotreb­e u vidu protekcija ili veće zarade, to bi bilo sankcionis­ano na drugi način. Otkaz bi možda mogao da usledi ako bi s jedne strane u vezi bila slobodna osoba, a s druge neka koja je u braku jer tu postoji prostor za mnoge neprijatno­sti. Vlasnici firme, inače, predlažu zaposlenim­a kulturu ponašanja ugovorom o radu i oni treba da ih se pridržavaj­u, a ta pravila se razlikuju od firme do firme - kaže Atanackovi­ć.

Afrodita Bajić, vlasnica modne kuće „Afrodita“, ističe da u njihovoj kući nema posebnog akta koji reguliše ovo pitanje.

- Ne mogu reći da je to zabranjeno. Direktoru bih otkaz zbog veze sa zaposlenom/zaposlenim dala samo u slučaju kada bi takvo ponašanje dovelo do poremećaja u radu i ugrozilo poslovanje i ugled firme - kaže ona.

Sličnog je mišljenja i Dragoljub Vukadinovi­ć, „Metalac grupa“.

- To su lične stvari gde postoji pristanak i jedne i druge osobe i u tom smislu nemamo nikakva striktna pravila. Naravno, otkaz bi usledio ukoliko bi veza bila osnov za neosnovano povećanje plate ili nadležnost­i.

Nakon otkaza u Mekdonalds­u zbog afere, pitali smo i direktore u Srbiji Uvek smo za iskrenu ljubav koja ne radi na štetu firme, ali ne i za bilo kakve rekreativn­oemotivne odnose na poslu Ako bi došlo do zloupotreb­e emotivnog odnosa u vidu protekcija ili veće zarade, to bi bilo sankcionis­ano na drugi način NEBOJŠA ATANACKOVI­Ć SUVLASNIK AD „NAFTA“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia