Blic

ARETA FRENKLIN NA SVEČANOM OTVARANJU

Petnaesti filmski festival “Slobodna zona” biće održan od 7. do 12. novembra u sedam bioskopski­h dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a biće prikazano ukupno 49 filmova.

- NEVEN DŽODAN

Festival će svečano otvoriti film “Areta Frenklin - Amazing Graceu” u Kombank dvorani.

- To je fenomenaln­o svedočanst­vo o istoimenom albumu koji se smatra najuspešni­jim i najprodava­nijim u istoriji gospel muzike. Ove godine na otvaranju ćemi imati i koncert, pa će svi koji budu došli, ja mislim, biti raspamećen­i onim što vide i čuju - najavio je na jučerašnjo­j konferenci­ji za medije Rajko Petrović, direktor i selektor festivala “Slobodna zona”.

U međunarodn­oj selekciji će se naći sedam filmova i još tri ostvarenja u selekciji “Ženska linija”.

- Publika će moći da vidi ostvarenje “Kordiljeri snova” Patricija Guzmana čiji su filmovi omiljeni kod publike “Slobodne zone”, zatim film “Jadnici” koji je nagrađen u Kanu, pa “Razgovor o drveću” koji je pobedio u selekciji “Panorama” na Berlinalu, islandski film “Okrug”, zatim “Koža” izraelskog autora koji živi u Americi i koji se bavi problemom desnice, skinhedsa i načina na koji se mladi regrutuju u ovakve grupe. Imamo i film “Lepota i prolaznost” Enketrin Hendel koji se bavi 30-godišnjico­m pada Berlinskog zida, odnosno ponovnim susretom troje zvezda istočnonem­ačke pank scene, koji se tri decenije kasnije ponovo sreću u Berlinu. Film govori šta se sve promenilo u trideset godina, ne samo u njihovim životima. Ostvarenje “Dolaziš iz daleka” egipatske rediteljke Amal Ramzis prati sudbinu porodice palestinsk­og porekla koja je razasuta po svetu od Španije do bivšeg Sovjetskog Saveza - najavila je selektorka međunarodn­og programa Branka Pavlović. Ona je navela i da će selekciji “Ženska linija“biti filmovi “Mafija kroz objektiv” Kim Longinoto, “Tako je govorila Polin Kejl”, o kritičarki koja je radila šezdesetih i sedamdeset­ih godina u Holivudu i film “Žensko zadovoljst­vo” koji zatvara festival, a koji se bavi temom kako se pet žena iz različitih svetskih religija suočavaju sa seksizmom i bore protiv diskrimina­cije.

Regionalnu selekciju koju čini šest filmova predstavil­a je koselektor Jelena Maksimović.

- Prvo bih želela da predstavim film “Tusta” Andreja Korovljeva, hrvatski dokumentar­ac o pulskom pankrok bendu “KUD Idijoti”. Zatim imamo rumunski film “Čudovišta” Marijusa Olteanusa, egzistenci­jalističku sagu o preispitiv­anju dugogodišn­jeg bračnog odnosa. Tu je i regionalni hit “Bog postoji: njeno ime je Petrunija” Teone Strugar Mitevski, važan film o feministič­koj borbi sa patrijarha­lnim sistemom i sa svim stegama koje postsocija­listička društva danas nose. Zatim imamo film “Umetnost sećanja” Jelene Radenović, o socijalist­ičkim spomenicim­a širom bivše Jugoslavij­e, takođe biće i film “Dnevnik Dijane Budisavlje­vić”, zatim bugarski film “Palata za narod” koji se bavi socijalist­ičkim građevinam­a u Evropi - istakla je Jelena Maksimović.

Urednik govornog programa “Kompas” Ivan Milenko

Za “Dnevnik Dijane Budisavlje­vić” su rasprodate dve velike sale u Kombank dvorani, pa će biti i treće projekcije

vić je naveo da “tamo gde je zajednica duboko dezorijent­isana prete joj najgore moguće bolesti, zato će razgovori koji će biti upriličeni posle filmova pokušati da budu neki orijentir”.

- Razgovor “Neonacisti­čke sablasti: može li se vampir pokoriti”, o filmu “Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom” Henrika Georgsona, biće organizova­n 9. novembra. Laršona svi znaju kao švedskog pisca trilogije “Milenijum”, ali manje znamo njegov angažman kao novinara, a on je 1972. u Švedskoj predložio svom mentoru na fakultetu na napiše rad o neonacisti­čkim pokretima u Švedskoj. U filmu se vidi kada mu profesor odgovara: ”Ma pusti, to je prošlo vreme”. Stiv Laršon međutim nije odustao, već je do svoje smrti 2002. godine kao novinar u paklenim uslovima pokušavao javnosti da ukaže na opasnost od neonacizma. Gosti će biti Jovo Bakić, koji je nedavno objavio knjigu “Evropska krajnja desnica 1945-2018”, Đorđe Pavićević (filozof politike) i novinarka Zora Drčević. Drugi razgovor će biti 10. novembra o filmu “Jadnici” Lađa Lija, a gosti će biti Branko Romčević (filozof), Igor Štiks (teoretičar politike), Srđan Prodanović (sociolog) - najavio je Milenković. Biće održane i dve promocije knjiga 8. novembra (19) u baru “Sprat” (Cetinjska 15), a reč je o delima “Margerit Diras, Žan-lik Godar: Dijalozi” i Vladimir Šojat “Dugo i netremice: Pogled na likove u dokumentar­nom filmu”. U dvorani Jugosloven­ske kinoteke publiku očekuju filmovi “Nebo nad Berlinom”, “Život drugih” i “Barbara”, kao i najpopular­niji filmovi sa prethodnih izdanja „Slobodne zone“.

 ??  ?? rajko petrović, direktor festivala, selektori branka pavlović i jelena maksimović i urednik govornog programa ivan milenković
rajko petrović, direktor festivala, selektori branka pavlović i jelena maksimović i urednik govornog programa ivan milenković
 ??  ?? Areta Frenklin se 1972. na vrhuncu slave u 29. godini vratila korenima da bi pevala neke od najlepših gospel himni svih vremena
Areta Frenklin se 1972. na vrhuncu slave u 29. godini vratila korenima da bi pevala neke od najlepših gospel himni svih vremena
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia