Blic

JEVGENIJ KISIN SVIRA BETOVENA

-

Ruski pijanista svetskog renomea Jevgeniji Kisin sviraće Betovenova dela u susret godini Betovena na Kolarcu u ponedeljak, 11. novembra.

SNIMCI SA KONCERATA sonata Ludviga van Betovena su poslednje diskografs­ko izdanje koje je Kisin objavio za „Dojče gramofon“, a najpoznati­ja američka radio-stanica namenjena klasičnoj muzici ovaj dvostruki disk je uvrstila među albume godine dok pohvale za njegov poseban, zreli doživljaj emotivnih Betovenovi­h dela, stižu sa svih strana i dve godine nakon objavljiva­nja.

Jevgenij Kisin je jedinstven­a muzička ličnost. U „Karnegi holu“je 2007. godine na zahtev publike odsvirao čak 12 biseva. Ovaj maratonski koncert je trajao do duboko u noć, a kritičar „Njujork tajmsa“je napisao da najbolje stvari u životu dolaze onima koji strpljivo čekaju. Njega su u sam pijanistič­ki vrh današnjice dovele virtuozne interpreta­cije i poseban muzički instinkt. Tražen je i slavljen u celom svetu, redovno održava recitale u najugledni­jim dvoranama Evrope, SAD-A i Japana uz nastupe sa najvećim svetskim orkestrima i dirigentim­a.

Rođen u Moskvi 1971. godine, klavir je počeo da uči po sluhu sa samo dve godine. Sa šest godina je već bio učenik moskovske škole za posebno nadarenu decu „Gnjesin“u klasi Ane Pavlovne Kantor, koja mu je ostala jedini pedagog tokom cele karijere. Prvi javni nastup je imao kao desetogodi­šnjak, a već naredne je održao solistički recital. Usledili su pozivi iz inostranst­va i prva gostovanja izvan Rusije, kao i međunarodn­e karijere.

Na dodeli Gremi nagrade 1992. bio je pozvan da nastupi kao poseban gost u direktnom prenosu koji je pratila milijarda ljudi. Najveće kulturno priznanje u Rusiji, Trijumfaln­a nagrada, uručeno mu je 1997. godine, dok je Kisinov nezaboravn­i nastup pred šest hiljada posetilaca u „Rojal Albert holu“ Na poslednjem Kisinovom koncertu na Kolarcu ovacije publike su trajale skoro pola sata, a on je uzvratio sa tri bisa bio prvi solistički resital u sklopu „Bi-bi-si proms“koji je ikada održan.

Poseban Kisinov talenat inspirisao je K. Nupena da snimi dokumentar­ni film o njemu “E. Kissin The Gift Of Music”, a 2018. godine objavljena je Kisinova autobiogra­fija “Memoirs and Reflection­s”. Ove godine objavljena je Kisinova knjiga pesama, kratkih priča i prevoda na jidišu „Yiddisher Sheygets“.

Beogradska publika je strpljivo čekala povratak Jevgenija Kisina, koji će posle šest godina nastupiti na Kolarcu, a kao i za svako gostovanje ovog umetnika vlada ogromno interesova­nje publike, pa su u prodaju puštena i dodatna sedišta na bini.

 ??  ?? za svako gostovanje ovog umetnika vlada ogromno interesova­nje
za svako gostovanje ovog umetnika vlada ogromno interesova­nje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia