Blic

Mladi ili otpisani

- MARKO TAŠKOVIĆ novinar

Plata mi je bila ništa posebno, a posao nesiguran. Kada sam video da moja firma hoće da me ponudi na određeni period nekoj kompaniji u inostranst­vu, pomislio sam zašto onda ja sam sebi ne bih našao neki posao preko - ovo su reči jednog od miliona, da izbegnemo svaku političku konotaciju, mladih gastarbajt­era koji su prethodnih decenija krenuli trbuhom za kruhom izvan granica Srbije. Reč je o IT programeru. Dakle predstavni­ku sektora koji, po rečima stručnjaka, ima neslućene mogućnosti razvoja u našoj zemlji. Tolike da čak i stranci dolaze u naše firme da rade. Ipak, IT programeru sa početka teksta ne pada na pamet da se vrati u domovinu osim ako ne nađe takav posao da može da radi na kompjuteru sa bilo kojeg mesta na svetu. Tada bi mu sa svetskom platom bio više nego prihvatlji­v životni standard u Srbiji. A standard je, nažalost, već decenijama standardan pa se svake godine iz zemlje iseli od 30.000 do 60.000 ljudi sa prosekom starosti od 28 godina i to četvrtina sa visokim obrazovanj­em. Dakle, vrtimo se u krug, a dobijamo odliv mozgova. Dokle god je plata ništa posebno, a posao u najboljem slučaju takav da “ako nećeš ti ima ko hoće”, sve više će biti onih koji će i “bez mozga” odlaziti u beli svet.

Koliko god čudno zvučalo, to treba i više da brine. Jer, kao što rekoše umni ljudi, kako bismo čovečanstv­u podarili Teslu ili Pupina da se oni nisu usavršaval­i u inostranst­vu?! S druge strane, i oni naučnici, koji bi možda i hteli da se vrate, nemaju teorije za adekvatan posao u Srbiji. Primera radi, na fakultetim­a je i dalje na snazi zabrana zapošljava­nja. Šta tek reći za nezaposlen­e sa srednjom školom koji iz klupe izlaze praktično na ulicu. Bez i najmanje izvesnosti da će se zaposliti u struci. Takvi mahom odlaze ili u kriminal ili u inostranst­vo. Ako već pristaju na teške fizičke poslove, onda će opet gledati da takvu žrtvu što bolje naplate. I taj „izbor“ih vodi van granica zemlje. A, zapravo, mladi odlaze zato što nemaju izbora u Srbiji. Ni za posao, a kamoli za veću platu, povoljniji stan ili proširenje porodice.

Dokle god je plata ništa posebno, a posao takav da „ako nećeš ti ima ko hoće“, sve više će biti onih koji će i „bez mozga“odlaziti

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia