Blic

NEĆE VIŠE BITI PRELETAČA U PARLAMENTU

Novi poslovnik Skupštine mogao bi da reguliše veliku boljku

- DANIJELA LUKOVIĆ

Preletanju u Skupštini Srbije uskoro bi moglo da se stane na put ako bude usvojen predlog SPS-A da se poslanicim­a onemogući da se učlane u drugi poslanički klub kada napuste klub liste na kojoj su ušli u parlament.

Najveći problem sa preletanje­m poslanika je to što se tako menja izborna volja građana. Poslednjih godina je ova pojava uzela maha, pa tako sada u Skupštini imamo 14 poslanički­h grupa i 22 samostalna poslanika, ali i stranke koje nisu učestvoval­e u izborima, poput Stranke moderne Srbije, u kojoj su bivši predstavni­ci Dosta je bilo. S druge strane, neke partije su izgubile svoje poslaničke grupe - DSS, LSV, DJB i Dveri.

Put do ovih promena vodi kroz izmenu Poslanika, ali i Zakona o Narodnoj skupštini. Predlog je došao od SPS-A, a šef poslaničke grupe socijalist­a Đorđe Milićević kaže za “Blic” da bi to trebalo da bude jedna od važnijih tema u u narednom periodu.

- Ideja je da se članu 30 Zakona o Narodnoj skupštini doda deo koji se odnosi na to da poslanik posle menjanja stranke ne može da uđe u drugi klub. Postavlja se pitanje šta je starije, izborna volja birača ili vlasništvo mandata. Imali smo situaciju da je jedan od lidera opozicije kupio stranku, pronašao dva poslanika... Pred predsednič­ke izbore za jednu poslanicu nismo znali kojoj poslaničko­j gupi pripada. Trebalo bi da se ide i na izmene izbornog zakonodavs­tva, ali smo u konsultaci­ji sa resornim ministarst­vom došli do zaključka da to nije logično u izbornoj godini - kaže Milićević.

Pitanje poslaničko­g mandata je, ukazuje on, vezano i za političku stabilnost:

- A to je preduslov napretka Srbije. Opozicija kritikuje da bi predložena promena značila znatno manje vremena za poslanike za učešće u skupštinsk­im raspravama, ali i gubitak članstva u skupštinsk­im odborima. Samostalni poslanik, recimo, ima pet minuta na raspolagan­ju. Na to ukazuje i poslanica DS-A Aleksandra Jerkov.

- Neobično mi je da je baš SPS to predložio, jer su oni u koaliciji sa SNS koji je nastao iz poslaničke grupe “Napred Srbijo”, koja je napustila SRS. Sve te promene, izmene, vrlo su neobične, imam utisak da služe disciplino­vanju opozicije - napominje Jerkov.

KOJE NISU UČESTVOVAL­E NA STRANKE U SKUPŠTINI, A VIŠE IZBORIMA SU

DJB I DVERI NEMA KLUBOVA DSS, LSV,

 ??  ?? prema predlogu sps-a, poslanici po napuštanju svog kluba neće moći da se učlane u neki drugi
prema predlogu sps-a, poslanici po napuštanju svog kluba neće moći da se učlane u neki drugi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia