Blic

KUĆA MILEVE MARIĆ U NOVOM RUHU

-

Obnova kuće u Kisačkoj ulici broj 20 u Novom Sadu u kojoj su jedno vreme živeli matematiča­rka Mileva Marić Ajnšajn i njen muž, slavni fizičar Albert Ajnštajn, konačno je završena.

Fasada, kapija i krov prizemne kuće koja jednog dana treba da bude pretvorena u muzej i koju je pre više do 100 godina sagradila porodica Marić, potpuno su restaurira­ni.

Radove vredne 9,6 miliona dinara uradila je firma „NPN gradnja“iz Novog Sada, koja je posao dobila na tenderu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Siniša Jokić, direktor Zavoda, podseća da su do sada bila raspisivan­a dva tendera za restauraci­ju kuće Marića na koje se nije javila nijedna građevinsk­a firma koja bi mogla da se uhvati ukoštac sa tako zahtevnim poslom, zbog čega su, kako kaže, morali da podignu cenu. Urađenom restauraci­jom kaže da su veoma zadovoljni.

SPOMENIČKA VREDNOST - Svaki spomenik kulture ima neku spomeničku vrednost, nekada je to arhitekton­ska vrednost, nekada zbog događaja koji se tu odigrao ili zbog ljudi koji su tu živeli. Kuća Mileve Marić Ajnštajn ima višestruku spomeničku vrednost. Značajna je arhitekton­ski, to je urbana kuća sa ruralnim dvorištem koja odražava kulturno-istorijski identitet Novog Sada i način života u tom vremenu. S druge strane, tu je živela poznata porodića Marić - izjavio je Jokić.

Milevin otac je Miloš Marić, narednik Šajkaškog bataljona, a brat Miloš Marić mlađi bio je poznati naučnik, šef Katedre za histologij­u na Saratovsko­m državnom

univerzite­tu.

U kući su jedno vreme živeli Mileva i Albert, a dvojicu sinova krstili su ni stotinu metara dalje od doma u Nikolajevs­koj crkvi. Sinovi Eduard i Albert, po želji svog dede Miloša, kršteni su ovde septembra 1913. godine.

- Naša je želja da afirmišemo ime Mileve Marić Ajnštajn, ime njene porodice, kao i činjenicu da je ovde boravio jedan od najvećih naučnika sveta Albert Ajnštajn. Kuća

postaje sve više turistička destinacij­a, gosti koji dolaze u Novi Sad prepoznaju je i žele da je posete - nastavio je Jokić.

KOMPLIKOVA­NI RADOVI Postupak građevinsk­e, restaurato­rske i konzervato­rske obnove bio je izuzetno zahtevan zbog bogate ornamentik­e, fasadne plastike i veoma komplikova­ne stolarije i limarije na kući. Restaurira­na je i takozvana ajnfort kapija, te krov i fasada do najsitniji­h detalja.

Poseban izazov bila je obnova takozvanih klinker pločica koje su stare više od 100 godina i koje je jako teško skinuti, restaurira­ti i ponovo vratiti.

Ispred kuće će biti postavljen­a specijalna info-tabla sa raznim podacima o porodici Marić, Milevi i njenom suprugu Albertu Ajnštajnu koje će posetioci moći da iščitaju uz pomoć posebne aplikacije,

a u planu je da se u kući napravi i Milevina spomen-soba kao depandans muzeja.

ŠAŠAVI MARIĆEV ZET Kuća Marića u Kisačkoj broj 20 izgrađena je 1907. godine i u njoj su u nekoliko navrata boravili naša čuvena naučnica Mileva i njen suprug - nobelovac Albert Ajnštajn, koga su zbog nekonvenci­onalnog ponašanja i duge, neuredne kose u tada konzervati­vnoj novosadsko­j sredini prozvali „šašavim Marićevim zetom“.

Inicijativ­a da se osnuje muzej Mileve i Alberta u Kisačkoj 20 pojavila se prvi put 2007. godine, kada se njihov unuk Bernard Cezar Ajnštajn obratio gradskim vlastima Novog Sada kako bi kuću poklonio gradu uz uslov da barem jedna prostorija postane muzej posvećen naučnicima. Nažalost, Bernard je preminuo i nije dočekao realizacij­u te ideje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? u planu je da u kući bude osnovan muzej i poseban depandans u Čast mileve marić
u planu je da u kući bude osnovan muzej i poseban depandans u Čast mileve marić
 ??  ?? turisti sve više posećuju kuću slavnog naučnog para: tabla na kući porodice marić-ajnštajn
turisti sve više posećuju kuću slavnog naučnog para: tabla na kući porodice marić-ajnštajn

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia