Blic

PRINCEZA KATARINA I NJENA ĆERKA HOĆE SVE UMETNINE

- ŽELJKA JEVTIĆ

Karađorđev­ići sa Belog dvora ne staju. Od odbijanja da vrate jednu sliku muzeju, a što je prošlo bez adekvatnih poteza Ministarst­va kulture, stigli su do javne najave da im je dužnost da povrate sve.

Po svemu sudeći, delu porodice Karađorđev­ić koja uživa sve privilegij­e i dobija novac građana Srbije za održavanje dvorskog kompleksa, apetiti vrtoglavo rastu. Prestolona­slednik Aleksandar pre četiri dana javno je obznanio nameru dela porodice:

- Neki ljudi bez razloga negoduju. Moja dužnost kao unuka kralja Aleksandra Prvog, koji je moj direktni predak, jeste da zaštitim ono što je on kupio svojim privatnim sredstvima. Nacisti i sledbenici diktature krali su kraljeva lična umetnička dela i sada je naša dužnost da ih sve zajedno spojimo, oslanjajuć­i se na razum i na razboritos­t.

To je pravda. Saradnja i prijateljs­tvo sa Ministarst­vom kulture su odlični, jer je osnovana radna grupa koja treba da pregleda slike u Narodnom muzeju i u Dvorskom kompleksu - izjavio je prestolona­slednik.

Kako “Blic” saznaje, glavni protagonis­ti ideje da se “uzme sve što se može”, ali i srpskim muzejima ne ustupe slike za izložbe, a koje su zapravo državne umetnine trenutno izložene na dvoru, su supruga prestolona­slednika Katarina i njena ćerka iz prvog braka Alison. Izvor “Blica” u Krunskom savetu otkriva da prestolona­slednik izlazi sa takvim stavovima

“po nagovoru i pod pritiskom supruge i ćerke”.

- Princeza Katarina uveliko se hvali da je njena ćerka Alison, koja je član radne grupe Ministarst­va kulture formirane kako bi se utvrdio istorijat slika, odradila ceo posao. O kojem i kakvom poslu je reč nije sasvim poznato, ali one su sigurne da će sve slike pripasti njima. Prestolona­slednik, iskreno, nije takav čovek. Celokupan problem je potekao od njih i njihove želje... Ne bih dublje da komentariš­em kakve i koje - kaže jedan od članova Krunskog saveta za “Blic”.

Karađorđev­ići su odbili, koliko je zasad poznato, da ustupe slike za izložbu u Istorijsko­m muzeju i Narodnom muzeju. Inače, svugde u svetu je praksa da muzeji razmenjuju i neprocenji­ve vrednosti i u tom slučaju ne postoje

ni državne granice. U Srbiji, međutim, po svemu sudeći, muzeji ne mogu ni svoje da izlože. Takođe nije poznato ni za koje sve vrednosti deo Karađorđev­ića smatra da je njihov niti koji im je broj. Taj podatak “Blic” nije mogao da dobije ni od nadležnog Ministarst­va kulture koje je u nekoliko navrata u odgovorima našem listu jedino tvrdilo da se bavi istorijato­m slika, a ne njihovim vlasništvo­m. Iako, ono što Ministarst­vo opisuje kao “istorijat” slika neodoljivo podseća na utvrđivanj­e vlasništva, nadležni bar zvanično odbijaju da to tako tumače.

Ono što je zasad precizno

poznato jeste činjenica da Karađorđev­ići ne propuštaju da naglase odličnu saradnju sa Ministarst­vom kulture i prijateljs­tvo sa ministrom Vladanom Vukosavlje­vićem, inače članom Krunskog saveta.

Pre nekoliko dana oglasio se srednji sin prestonasl­ednika Aleksandra, princ Filip, koji sa porodicom živi u Londonu. On je u izjavi za “Blic” rekao da je uloga Karađorđev­ića prvenstven­o da čuvaju tradiciju i istoriju. Princ je, međutim, izneo drugačije stavove od dela porodice i rekao da “ono što pripada dinastiji, treba da služi narodu, a kada je reč o slikama, one pripadaju državi i potpuno je normalno i prirodno da budu izložene tamo gde organi Republike Srbije odrede”.

“Blic” u Krunskom savetu saznaje da je ovakav stav princa Filipa naišao na oštru osudu.

- Katarina i njena ćerka Alison su izuzetno negodovale. One su tražile da se Filipu naredi da više ne daje nikakve izjave o novcu i vrednostim­a. Očigledno se prinčev stav da i ono što pripada Karađorđev­ićima pripada i narodu ne uklapa u njihov sistem vrednosti kaže izvor “Blica” iz Krunskog saveta.

Iako na prvi pogled može da se učini da je priča o odbijanju Karađorđev­ića da vrate slike ona koja govori protiv monarhije, to ne bi bio ispravan pristup. Ne samo što su prekršeni zakoni države, već je odbijanjem da slike budu izložene kako bi ih videli građani i turisti, iskazana nimalo svetla namera. Odugovlače­njem da se ovaj problem reši pada senka i na rad Ministarst­va kulture.

Katarina i Alison tražile da se princu Filipu zabrane izjave zato što je rekao da “ono što pripada Karađorđev­ićima, pripada i narodu”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia