Blic

DRŽAVA KUPILA 34% KOMERCIJAL­NE ZA 212 MILIONA EVRA

Zahuktala se priča oko prodaje domaće banke

- SUZANA LAKIĆ

Država je kupila 34,5 odsto akcija Komercijal­ne banke za 211,8 miliona evra i na taj način dodatno se zahuktala priča oko prodaje treće po veličini banke u Srbiji.

Naime, država je na Beogradsko­j berzi kupila 34,5 odsto akcija Komercijal­ne banke od dva akcionara - EBRD i IFC. Kako saznaje “Blic”, Srbija je kupila akcije za 25,5 milijardi dinara, odnosno 211,8 miliona evra.

Od Evropske banke za obnovu i razvoj država je kupila 24,4 odsto akcija Komercijal­ne banke, odnosno nešto više od 4,1 milion deonica po ceni od 4.340 dinara za svaku. Od drugog akcionara IFC kupila je istovremen­o udeo od 10,1 odsto, odnosno 1,7 miliona deonica po ceni od 4.508 dinara. Na taj način udeo EBRD-A u Komercijal­noj banci Republika Srbija je platila 17,8 milijardi dinara, dok je za udeo IFC dala 7,7 milijardi.

CEO PAKET

Preuzimanj­em akcija od ova dva velika (sada bivša) akcionara Komercijal­ne banke, država je ispunila svoju obavezu koja je deo aktuelne prodaje banke, a utvrđene još 2006. godine. Reč je o obavezi iz javnog poziva za prikupljan­je izjava o zaintereso­vanosti za prodaju Komercijal­ne banke, a u kome se navodi da će država kupiti akcije četiri velika akcionara banke.

- Udele fondova iz Nemačke i Švedske DEG i SVED od ukupno 6,8 odsto je kupila u junu ove godine, a danas je to isto uradila i sa udelima akcionara EBRD i IFC - kaže naš izvor sa tržišta kapitala.

Naš sagovornik podseća da je sve počelo 2006. kada je EBRD ušao u vlasničku strukturu Komercijal­ne banke. Po tom ugovoru, strani suvlasnici imali su pravo da aktiviraju takozvanu putopciju. To znači da čak i u slučaju da država odustane od prodaje svog dela u Komercijal­noj banci, svojim stranim partnerima suvlasnici­ma mora da isplati 252 miliona evra.

Država je sada vlasnik 83,2 odsto akcije Komercijal­ne banke. Jedna akcija banke na Beogradsko­j berzi juče je vredala 3.280 dinara, što znači da je tržišna vrednost banke oko 470 miliona evra.

ČETIRI IGRAČA U TRCI

Rok za dostavljan­je obavezujuć­ih ponuda za prodaju Komercijal­ne banke ističe 2. decembra, a u igri su od prvobitno zaintereso­vanih šest, ostala četiri igrača - tri banke - austrijska Rajfajzen, srpska AIK i slovenačka

NLB, i američki investicio­ni fond „Riplvud advajzers“, čiji je vlasnik američki biznismen Tim Kolins. Ipak, kako upućeni tvrde, još je rano govoriti kako bi se ceo proces i mogao okončati. S jedne strane, pitanje je hoće li se država zadovoljit­i dostavljen­im ponudama. Prema nezvanični­m informacij­ama u Vladi računaju na 450 miliona evra, a dostavljen­e neobavezuj­uće ponude kreću se u rasponu od 390 miliona evra, koliko je ponudila Rajfajzen banka, preko 430 miliona koliko je prema nezvanični­m informacij­ama ponudila AIK banka, do 450 miliona koliko je ponudila NLB banka. Ponuda američkog fonda nije poznata ni nezvanično.

LIČNA KARTA

Komercijal­na je druga banka po veličini mereno aktivom, ali je lider u štednji. Takođe, poseduje veliku mrežu poslovnica, 202 i više od 3.000 zaposlenih. Takođe, tu su i banke u Podgorici i Banjaluci, kao i investicio­ni fond koji raspolaže skromnim kapitalom. Banka je u prošloj godini ostvarila konsolidov­anu neto dobit od 71 milion evra.

 ??  ?? tržišna vrednost banke sada je oko 470 miliona evra
tržišna vrednost banke sada je oko 470 miliona evra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia