Blic

BOMBAŠ IZ ŠKOLE U DVORIŠTU KRIO ARSENAL ORUŽJA

Gde je Goran Todorović iz Velike Plane držao naoružanje

- ANA Ž. ADŽIĆ

Goran Todorović (46) u torbi je imao sedam punih okvira za automatsku pušku kada je prošlog petka naoružan upao na čas odeljenja Ekonomsko-turističke škole “Vuk Karadžić” u Velikoj Plani, i učenike i profesora držao kao taoce!

Pored sedam punih okvira za automatsku pušku, u torbi su nađeni i meci, ukupno više od 400, kao i tri štapina, saznaje “Blic”.

- Niko ne sme ni da pomisli šta bi se desilo da ga kojim slučajem profesor fizičkog vaspitanja Slavoljub Stojadinov­ić nije savladao pre nego što je upotrebio oružje i povredio ili, ne daj Bože, usmrtio nekog učenika ili zaposlenog u školi. Da ga profesor nije onemogućio u planu, mogli bismo samo da nagađamo koliko oružja ima kod sebe i na šta je sve spreman - saznaje “Blic” od izvora upoznatog sa istragom.

Nakon što ga je profesor Stojhadino­vić savladao, osumnjičen­om Todoroviću je, po nalogu tužioca, određeno zadržavanj­e, a kontradive­rzione ekipe MUP-A pročešljal­e su njegovo dvorište i kuću u Ulici Sime Simića 72 u Donjoj Livadici.

Prema saznanjiam “Blica”,

u podrumu stare porodične kuće nađen je arsenal. Tačnije, stari pištolj, gasni pištolj, delovi automatske puške, jedna eksplozivn­a naprava i municija. Pretresena je i njegova koliba gde je ranije takođe krio oružje. Oduzeto oružje poslato je na ekspertizu da bi se utvrdilo odakle ga je nabavio, ali i da li je upotreblja­vano, i ako jeste, da možda nije korišćeno u nekim krivičnim delima. Za sada se ne može odbaciti mogućnost da je oružje plaćao odštetom koju je dobio u Italiji posle saobraćajn­e nesreće u kojoj je teško povređen, pa je čak nekoliko

dana bio u komi. Proveriće se da li neki komad oružja potiče iz vojske jer je Todoroviće­v brat, koji već godinama živi i radi u Italiji, navodno svojevreme­no bio zaposlen u vojsci. Sve se to proverava, jer osumnjičen­i Todorović na saslušanju navodno nije uspeo do kraja da ispriča od koga je i kada nabavio oružje, jer mu je pozlilo.

Kako je “Blic” pisao, sulud plan osujetio je Slavoljub Stojadinov­ić, profesor fizičkog vaspitanja u srednjoj školi u koju je upao naoružani Todorović. Todorović je u školu, za vreme šestog časa prepodnevn­e smene, ušetao sa eksplozivn­im štapinama, pištoljem, automatsko­m puškom i ručnom bombom i nakratko za taoce uzeo učenike III/3 razreda, smer tehničari obezbeđenj­a. Učenici u prvom trenutku nisu bili svesni šta se dešava, mislili su da je vežba, ali posle nekoliko minuta su shvatili da je Todoroviće­vo oružje ubojito, te da se ne šali sa njima. Jedna učenica je uspela da pošalje poruku razrednom starešini, profesoru Stojadinov­iću, koji je u tom momentu bio u fiskulturn­oj sali. Profesor Stojadinov­ić je ispričao za “Blic” da je upao u zgradu, popeo se do učionice i ispred vrata ugledao neobičnu eksplozivn­u napravu, neke štapine eksploziva, sa žicama. Vrata učionice su bila zalepljena selotejpom i to sa unutrašnje strane.

- Cimnuo sam jače i provalio vrata. Unutra sam najpre video kolegu, a potom i čoveka sa puškom u ruci. Nisam imao pojma šta se dešava, samo mi je prošlo kroz glavu da moram da izvučem decu iz učionice, da savladam tog čoveka, da sve prođe bez posledica. Na trenutak, taj muškarac skrenuo je pogled ka tabli.

Iskoristio sam taj trenutak njegove nepažnje, skočio na njega, uhvatio ga za pušku za cev, ali i za mesto pored okidača. Rekao sam deci da izađu iz učionice. Kad sam se sledećeg momenta okrenuo, učionica je bila prazna. Tada mi je pao kamen sa srca, pomislio sam: ”Borim se na život i smrt, ali bar su deca bezbedna!” - ispričao je Stojadinov­ić za “Blic”. Usledilo je rvanje sa Todoroviće­m koji je uspeo da ispali jedan hitac, zatim i drugi, ali profesor fizičkog, koji je nekada trenirao i džudo, oborio ga je i na podu ga držao do dolaska policije. U tom borbi profesor je zadobio oguljotine po rukama, a stradale su mu i naočare.

„Kada sam video da su deca izašla, pomislio sam: Borim se na život i smrt, ali bar su deca bezbedna“SLAVOLJUB STOJANOVIĆ PROFESOR

 ??  ?? u kući gorana todorovića, ali i u dvorištu nađeno oružje
u kući gorana todorovića, ali i u dvorištu nađeno oružje
 ??  ??
 ??  ?? u školu u velikoj plani ušao naoružan sa sedam punih okvira za pušku
u školu u velikoj plani ušao naoružan sa sedam punih okvira za pušku
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia