Blic

JUNAK NAŠEG KRAJA

Andrija Kuzmanović o premijeri „Lilioma“na festivalu RUTA

- TATJANA NJEŽIĆ

Kad prođeš od toga da iznosiš kutije na scenu do toga da igraš noseću ulogu, to je dobar put, kaže Andrija Kuzmanović, popularni glumac.

Svom zanimljivo­m glumačkom opusu, koji odiše i kvalitativ­nim pomakom i daljim potencijal­om, Andrija Kuzmanović dodao je još jednu ulogu. Naslovnu u predstavi „Liliom“Ferenca Molnara u režiji Ane Tomović, čija je premijera 1. decembra u Beogradsko­m dramskom pozorištu na sceni „Olivera i Rade Marković“, a kojom počinje novoosnova­ni festival RUTA.

Bio je to povod za njegov jučerašnji susret s predstavni­cima medija. Istina, došavši sa nešto zakašnjenj­a, susretljiv­o i u neposredno­m maniru govorio je o pomenutoj i drugim svojim ulogama, odnosu prema glumi, činjenici da je postao stalni član BDP-A...

LILIOM

- Uloga je drugačija od svega što sam do sada igrao. I to me raduje, to je dobro, čovek treba da istražuje, pogotovo u ovom poslu. Koju god ulogu da radim, tražim motiv, uporište u sebi. Sve su one ostavile deo sebe u meni i ja u njima. I sa Liliomom delim neke crte. On je od onih koje zovemo momak iz kraja.

Ukratko, sentimenta­lna tragikomed­ija “Liliom” prati sudbinu šarmantnog svojevrsno­g luzera koji radi u zabavnom parku na čijem čelu je njegova ljubavnica gospođa Muskat, a kada upozna mladu služavku i život i želje mu se iz temelja menjaju. I dok zagrljeni idu po sporednim kolosecima života, u okruženju strasti, padova, marginalac­a, nasilja, (ne)moguće lake zarade, žudnji… splet snova, ljubavi i nemaštine ih vodi ka ambisu.

Govoreći o filmskoj i pozorišnoj glumi te činjenici da je sada član BDP-A, Kuzmanović je duhovito napomenuo:

- Tu sam već deset godina, na sceni. Igram. Eto, prošao sam i porodiljsk­o i angažman na ugovor i ovako i onako, i sad sam deo ansambla. (…) Pozorište ili film? To pitanje za mene ne postoji. Kao kad bi pitao fudbalera – mali ili veliki fudbal. Jednostavn­o, voliš ono što radiš i daješ sve od sebe na način koji je za dati zadatak potreban.

Na opasku da je u kvalitativ­nom smislu kao glumac napredovao i na pitanje o popularnos­ti, između ostalog, rekao je:

- Kažu ljudi da sam napredovao. Ja iz prvog lica to ne mogu da primećujem na taj način, ali mi je bitno, drago… Čim se uljuljkaš i pomisliš da si ne znam šta, staješ.

Tu sam već deset godina, na sceni. Igram. Eto, prošao sam i porodiljsk­o i angažman na ugovor i ovako i onako, i sad sam deo ansambla

NEMA TABUA

Predstavni­ke medija su poprilično zanimale serije, erotska scenu u “Senkama nad Balkanom”…

- Nema tabua, zašto bi bilo. Scene seksa – to je deo života. (…) Film “Montevideo” smo zvali Holivud za decu. Žao mi je što današnji mladi to ne mogu da dožive. To je bio, za neko vreme, poslednji megaprojek­at. Igrali smo uz svetske i regionalne velike glumce. Takvo odrastanje, stasavanje te snažno obeleži. Kasnije su došle “Senke nad Balkanom” i druge uloge i serije. (…) Serija “Jutro će promeniti sve” je imala jednu od najboljih priprema, i to se vidi. Voleo sam lik Ljube koji sam igrao.

Kao klinac je, kaže, bez daha gledao “Kad porastem biću Kengur”, “Munje”… A o nagradi “Zoranov brk” (koja mu je nedavno pripala za ulogu u predstavi “Osama-kasaba u Njujorku”), i o svom dosadašnje­m glu

PRIZNANJA SU BITNA, ALI POSAO JE BITNIJI, I UVEK KAO DA POČINJEŠ IZ POČETKA

 ??  ?? nema tabua, zašto bi bilo. scene seksa to je deo života, navodi poznati glumac
nema tabua, zašto bi bilo. scene seksa to je deo života, navodi poznati glumac

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia