Blic

Da je čitao Šekspira

-

Podizanjem optužnice protiv Siniše Jasnića, bivšeg predsednik­a Univerzite­tskog sportskog saveza Srbije, zbog sumnje da je proneverio novac te organizaci­je i time nju i budžet Srbije oštetio za 13,2 miliona dinara, saga o njegovim mutnim radnjama najzad će dobiti i svoj epilog na sudu.

Za to je zaslužan “Blic” koji je marta prošle godine otkrio ove finansijsk­e marifetluk­e, ali i sam Jasnić koji je četiri godine državnim parama punio svoj džep. On se očigledno nije držao one mudre Šekspirove “Odreći se novca u pravo vreme najveća je dobit”. Iz njegovog ponašanja vidi se da on ovog svetskog klasika nije čitao, jer da jeste, znao bi da proceni kada je pravo vreme da se odrekne nezakonite prakse upotrebe biznis kartica USSS za plaćanje svojih računa i podizanja gotovine. Pošto mu je to promaklo, umesto dobiti zaradio je optužnicu zbog koje bi mogao da dobije do pet godina zatvora.

Kazna bi mogla da bude i duža ukoliko tužilaštvo podigne i optužnice za nezakonito formiranje preduzeća “EUI 2020”, koje je Jasnić osnovao bez odluke Skupštine USSS, kao i za nenamensko trošenje 143 miliona. Poseban akcenat je na navodnom prebacivan­ju 573.000 evra na račun Evropske asocijacij­e (EUSA) za izradu master plana za Univerzija­du u Beogradu 2020. godine, koga nema u finansijsk­om izveštaju ove organizaci­je.

Postavlja se pitanje kako i u finansijsk­om izveštaju Ministarst­va sporta nema podataka gde je otišao novac građana, odnosno zašto se nije kontrolisa­lo na šta Jasnić troši. To je i ključno pitanje na koje javnost mora da dobije odgovor jer u suprotnom, postoji sumnja da bivši predsednik USSS u svemu ovom nije sam. Ko je on, trebalo bi da utvrdi sud, jer ako se to ne desi, pokretanje­m optužnice samo protiv Jasnića, neće se oduzeti mogućnost nekom njegovom nasledniku da nekontroli­sano i nezakonito i dalje troši državne pare.

Jedina nada ostaje da će neki novi Jasnić možda biti iz redova ljudi koji su čitali Šekspira pa će znati kada je pravo vreme da se odreknu tuđeg novca.

Kazna Jasniću mogla bi da bude i duža od pet godina zatvora ako tužilac podigne optužnice za još dva sumnjiva slučaja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia