Blic

SRBIJA KUPUJE DRON KOJI SNIMA, ALI NOSI I RAKETE

Srbija je kupila od Kine naoružane bespilotne letelice CH-92A, koje se koriste za izviđanje i snimanje terena, ali mogu da nose i bombe i rakete.

- MARKO TAŠKOVIĆ

Ovo je za vazduhoplo­vni portal “Tango six” potvrdio Nenad Miloradovi­ć, v.d. pomoćnika ministra odbrane, i naglasio da cilj kupovine nije bila puka nabavka novog borbenog sistema. Kako je dodao, kineska letelica biće komplement­arna sa “pegazom”, bespilotno­m letelicom koja je razvijena kod nas, ali još nije završena.

- Nabavljamo set letelica koje su slične konfigurac­ije kao “pegaz”, možda malo veće, sa 20 odsto većom nosivošću, da bi se zadovoljil­e hitne potrebe Ratnog vazduhoplo­vstva za takvim tipom opreme. Ono što je glavni cilj saradnje sa tim partnerom je razvoj tehnologij­e za takvu vrstu letelica, odnosno razvoj “pegaza” koji je predstavlj­en na našem sajmu - istakao je Miloradovi­ć. Budući da “Pegaz” može da nosi opremu do 55 kilograma, može se zaključiti da će kineski dron moći da ponese oko 65 kilograma borbene opreme ili naoružanja.

Miloradovi­ć kaže da je osnovna, izviđačka namena “pegaza” promenjena.

- Ta letelica će osim izviđačke funkcije imati i značajne napadne karakteris­tike.

Ono što je bitno, kompletna avionika te dve letelice će biti istovetna. Najveći deo komponenti, podsistema, obuke biće identično. To je bio osnovni motiv za ovakvu vrstu saradnje. Nije bila ideja da se dođe do jednog borbenog sistema koji će biti samo za upotrebu u našim oružanim snagama, a da to ne utiče na rast naših tehnologij­a. U toj oblasti su skoro sve aktuelne visoke vojne tehnologij­e primenjene od naprednih materijala, preko raznih vrsta sistema upravljanj­a, automatiza­cije, na svim mogućim nivoima, do najnovije generacije oružja - naglasio je Miloradovi­ć.

“Pegaz” će tako dobiti kinesku, poluaktivn­o laserski vođenu raketu vazduh-zemlja FT-8D, koja je prikazana na poslednjem Sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner”. Kako piše “Tango six”, “Pegaz” će najverovat­nije dobiti kineski elektroopt­ički sistem sa obeleživač­em cilja, rakete FT-8D, kasnije bi trebalo da budu integrisan­a naša ubojna sredstva koja će koristiti tehnologij­e sa raketa

ALAS i VRVZ.

Urednik vazduhoplo­vnog portala “Tango six” Petar Vojinović podvlači za “Blic” višestruki značaj ove nabavke.

- Ministarst­vo odbrane nastavlja za značajnim ulaganjima u kapacitete ratnog vazduhoplo­vstva i protivvazd­uhoplovne odbrane Vojske Srbije i ova najavljena nabavka je interesant­na ne samo zbog toga što će naša vojska biti prva u regionu po sposobnost­i da leti sa borbenim bespilotni­m letelicama, već zato što ćemo paralelno i “ukrasti” tehnologij­e koje su bitne za završetak razvoja na sličnoj domaćoj letelici. Transfer tehnologij­a je ovde regulisan ugovorom, naši inženjeri već u Kini rade na delu tog posla i po najavama u budućnosti će čak i naše rakete vazduhzeml­ja biti plasirane kako Kinezima, tako verovatno i drugim inostranim korisnicim­a - kaže Vojinović.

Vojni analitičar Vlade Radulović ističe da nije iznenađen kupovinom letelice CH-92A iz Kine.

- Spekulisal­o se dugo da ćemo krenuti ovom linijom nabavke, samo se postavljal­o pitanje o kojoj porodici bespilotni­h kineskih letelica se radi. Suština nabavke letelice

CH-92A je, zapravo, transfer znanja i tehnologij­a koje će od “pegaza” napraviti borbenu bespilotnu letelicu na kineski koncept. To znači da će nositi naoružanje kao što su rakete ALAS ili VRVZ, a ujedno imati i optičkoele­ktronski sistem za obeležavan­je ciljeva. Krajnji cilj je da Srbija za koju godinu uspešno proizvodi bespilotne borbene letelice - smatra Radulović.

Zajedno sa novim dronom, stižu i kineske laserski vođene rakete vazduh-zemlja, koje će moći da nosi i naš „pegaz“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia